Friday 31 July 2009

Rasberry Juice

Juice biasa2 jer...buah rasberry, gula dan air
mood nak membaking dah kurang skrg ni, badan pulak rasa cepat letih..

Photobucket

Thursday 30 July 2009

Bubur Nasi Bersantan

First entry setelah lama berehat.....sure ngkorang dah boring giller tgk asyik2 bila dtg sini sardin jer memanjang...eheheh

rindu sgt kt semua...

Bubur Nasi ada orang panggil Kanji kali ni di campur dengan santan pekat style mak aku...
masa bubur macam biasa, bila dah nampak nak siap masukkan santan pekat dan didihkan sekejap...tutuplah api :)

Mak aku di kampung, kalau dia sebut nak buat bubur nasi maknanya bubur nasi bersantan ni lah...
tak pernah dia buat bubur nasi yang biasa2 tu..biasanya kami makan dengan sambal tumis ikan bilis, rendang atau lauk2 yang lain semua boleh!

Masa kecik2 dulu aku suka campurkan sesudu gula pasir ke dalam mangkuk bubur..kacau sebati. yummy2 dan lemak-lemak manis, sedap di makan begitu sahaja...

Bubur nasi bersantan kali ni aku makan bersama sambal goreng kering ikan bilis(crunchy bilis sambal) dan bergedil daging...yummy!!

Photobucket

Monday 13 July 2009

Ikan Sardin Masak Asam Pedas

Lagi layan gamboooooo.....

Photobucket

Lepat Pisang

!st time sejak dekat 3 tahun kat sini buat lepat pisang....
selama ni tgk jer daun pisang yg jual kat kedai siam tu...
nk beli tak tergamak sbb depa jual byk dan mahal...
kali ni baru jumpa daun pisang yg dijual sikit dan murah...muekekeke

sila layan gambar...huhuhu
sibukkkkk...Harussss polish rumah kikikiki, persiapan menyambut family inlaw dr Malaysia

Photobucket

Sambal Belacan

Photobucket

sila tengok gambar...tuan rumah sibuk melayan tetamu dari Malaysia utk 2-3 minggu ni...

Friday 10 July 2009

Mee Tomato

Resipi kakasma...sedap!! aku guna daging dan Tulang rusuk...TQ kak Asma!
potong timun ala-ala curl...style laksa Johor tu masih blum pas!

Photobucket

Telur Bungkus

Photobucket

tak hengat nk robek sket telur tu bg nampak dlm...kuikuikui

Tuesday 7 July 2009

Mari Main Fondant...

Meh kita main fondant...
Masa buat image Autobot sign, Transformer...
asalnya nak buat image transfer,
fikir punya fikir tak berani plak takut herot sana sini...
maklum ler aku ni bukan sabar sangat orangnya...:D

Dah puas fikir dan tak nak amik banyak risiko...
so, aku pilih guna fondant jer.
Yang best sekali kat sini sekarang ni dah ada jual readymade fondant khas utk "suitable for vegetarian"....
dengan harga yang murah...sukaaaaaaaa!!
Selamat pound aku dan
selamat aku satu proses,
tak payah susah-susah nak menguli...best...best...best!!
Tapi bole tahan gak menguji kesabaran sebab fondant tu lembik, shape yang aku dah potong cantik2 bila tersilap skit jer bole senget...
dah ler pakai pisau potong bawang jer..
lama jugak aku menggodam!...

Photobucket

Bila dah siap Autobot sign...banyak lebih fondant lagi.
So masa yang teramat sesuai untuk aku main-main lagi... :))
aritu aku ada tertengok kat satu blog seorang minah salleh dari US buat roses dari clay...
dia tunjuk satu persatu...
nampak macam senang jer...
so, aku try menggunakan fondant...
alhamdulillah menjadi, tapi masih belum cantik lagi macam minah salleh tu buat...
but the point is the idea how to make it...org kata practice make perfact...
so kat sini aku nak share ngan kawan-kawan semua....
ada banyak lagi yang aku dah buat selain roses aku ada buat daun,
butterfly ngan tiny bear...saja buat then keringkan...
bila dah tiba masanya nnti aku letak kat atas kek...(entah bila ler tu...)

Photobucket

Penerangan untuk gambar 1 dan gambar 2 yang kurang jelas...
yang lain rasanya tgk gambar dah bole faham kot...

a. buat 7 bebola kecil..
b. Leperkan setiap bebola tu...lonjongkan sedikit.

Monday 6 July 2009

Kek Birthday

Semalam Birthday anakandaku Ryan yang ke 9 tahun...
Permintaan tuan punya badan...dia nak 2 kek.
satu kek Tranformer warna biru untuk celebrate kat rumah jer...
satu lagi kek biasa-biasa jer yang ada buah strawberry dan coklat...aku nak buatkan gambar stranformer jugak, tapi dia tak mau sebab malu nnti kawan-kawan ejek...huhuhu.

Photobucket

Photobucket

isi dalam seperti biasa, kek span pandan yang di salut dengan buttericing..hiasan aku buat pakai Fondant

Happy Birthday untuk anakanda tersayang...semoga menjadi manusia yang hebat dunia dan akhirat...

Photobucket

**bawak pi skolah...isi dalam, kek span coklat yang di lepa dengan whipping cream dan di hias dengan strawberry...bahagian tepi tu aku letak parutan dark coklat

Photobucket

ready to go...

Pejam celik , sedar-sedar anak aku dah 9 tahun...rasa baru jer semalam bercouple ngan inchik hb...huhuhu
**alhamdulillah kek yang di bawak ke sekolah selesai...kek pandan jer yang masih ada blum abis...sapa nak angkat kaki!

Black Pepper Chicken Chop

Laporan masakan hari ini....yummy...yummy

Photobucket

TQ untuk aeda78 yag sudi berkongsi resipi...
mintak izin kopipes...:)

Bahan-bahan ( 2 orang )

  • *UNTUK DIPERAP*
  • 2 paha ayam (kalo suke, debone kan. kalo malas, biar je tulang nye)
  • 2 ulas bawang putih (cincang)
  • 1 cm halia (cincang)
  • 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
  • 2 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar sos Lee & Perrins
  • 1 sudu besar kicap manis
  • 1 sudu besar kicap masin
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar madu
  • garam secukup rasa
  • *SOS BLACK PEPPER*
  • 1/2 botol sos lada hitam
  • 2-3 sudu besar sos tiram
  • 3-4 cendawan butang (cincang)
  • 1/2 biji bawang besar (cincang)
  • garam/gula secukup rasa

Cara-cara

  1. gaulkan ayam dengan bahan perapan dan biarkan semalaman. Cucuk-cucukkan ayam dengan garfu supaya bahan perapan dpt diserap dengan elok.
  2. selepas diperap semalaman, sediakan non-stick pan untuk tujuan menggoreng ayam. Goreng dengan minyak yg sedikit saja dan tutupkan pan sehingga ayam dah separuh masak.
  3. balik-balikkan ayam sehingga masak (tapi jgn terlalu masak agar ayam tetap juicy).
  4. lebihan bahan perapan tadi boleh la dijadikan sos utk dituangkan ke atas ayam yg dah siap.
  5. tapi kalo rase tak cukup je sos marinate tu, boleh sediakan sos black pepper nya spt yang tertera di atas.
  6. caranya dengan memasak bahan2 sos black pepper selama satu minit dan adjust la kepekatannya dengan menambah sedikit air, garam dan gula secukup rasa.
  7. **sos black pepper aku guna lebihan bahan perap yang di campur dengan sedikit kiub ayam dan 1-2 sudu tepung jagung

Diet Rasullullah

Salam Hari Isnin...

Tertarik dengan satu fwd yang di hantar oleh inchik hb ...
aku tempek kat sini, bole lah kita buat rujukan dari masa ke semasa untuk info kepada sapa-sapa yang tak tau jugak!....

JENIS MAKANAN
Rupanya tanpa kita sedari, dalam makanan yang kita makan sehari-hari, kita tak boleh sembarangan. Hal inilah penyebab terjadinya berbagai penyakit antara lain penyakit kencing manis, lumpuh, sakit jantung, keracunan makanan dan lain2 penyakit. Apabila anda telah mengetahui ilmu ini, tolonglah ajarkan kepada yg lainnya.
Ini pun adalah diet Rasullulah SAW kita juga. Ustaz Abdullah Mahmood mengungkapkan, Rasullulah tak pernah sakit perut sepanjang hayatnya kerana pandai menjaga makanannya sehari-hari. Insya Allah kalau anda ikut diet Rasullullah ini, anda takkan menderita sakit perut ataupun keracunan makanan.

Jangan minum SUSU bersama DAGING
Jangan makan DAGING bersama IKAN
Jangan makan IKAN bersama SUSU
Jangan makan AYAM bersama SUSU
Jangan makan IKAN bersama TELUR
Jangan makan IKAN bersama DAUN SALAD
Jangan minum SUSU bersama CUKA
Jangan makan BUAH bersama SUSU CTH :- KOKTEL

  • CARA MAKAN
  • JANGAN MAKAN BUAH SETELAH MAKAN NASI , SEBALIKNYA MAKANLAH BUAH TERLEBIH DAHULU, BARU MAKAN NASI.
  • TIDUR 1 JAM SETELAH MAKAN TENGAH HARI. (yang nie tak boleh buat kat office...;))
  • JANGAN SESEKALI TINGGAL MAKAN MALAM .. BARANG SIAPA YG TINGGAL MAKAN MALAM DIA AKAN DIMAKAN USIA DAN KOLESTEROL DALAM BADAN AKAN BERGANDA.
    Nampak memang sulit.. tapi, kalau tak percaya..... cubalah..... ......... .
    Pengaruhnya tidak dalam jangka pendek.... Akan berpengaruh bila kita sudah tua nanti.
  • Dalam kitab juga melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut.
    Nabi pernah mencegah kita makan ikan bersama susu. Kerana akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti oleh ilmuwan yang menemukan bahwa dalam daging ayam mengandung ion+ sedangkan dalam ikan mengandung ion-, jika dalam makanan kita ayam bercampur dengan ikan maka akan terjadi reaksi biokimia yang akan dapat merosak usus kita.
    • Al-Quran Juga mengajarkan kita menjaga kesihatan spt membuat
      amalan antara lain:
    • Mandi Pagi sebelum subuh, sekurang kurangnya sejam sebelum matahari terbit. Air sejuk yang meresap kedalam badan dapat mengurangi penimbunan lemak. Kita boleh saksikan orang yang mandi pagi kebanyakan badan tak gemuk.
    • Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk (bukan air ais) setiap pagi. Mujarabnya Insya Allah jauh dari penyakit (susah mendapat sakit).
    • Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur (iaitu sujud sekurang kurangnya semenit setelah membaca doa). Kita akan terhindar dari sakit kepala atau migrain. Ini terbukti oleh para ilmuwan yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud. Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yg tidak dipenuhi darah. Dengan bersujud maka darah akan mengalir keruang tersebut.
    • Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari. Begitu juga ahli saintis telah menemukan bahwa enzyme banyak terkandung di celah jari jari, yaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur. (enzyme sejenis alat percerna makanan) Wassalam...

      Sama-samalah kita mengamalkannya. ......
      WallahuA'lam

    Sabda nabi, Ilmu itu milik Allah, barang siapa menyebarkan ilmu demi kebaikan insya Allah... Allah akan menggandakan 10 kali kepadanya..

Friday 3 July 2009

Vadey

Style Zaliana "Jurnal Rasa"

Photobucket

resipi aku ambil dari MyR...menghabiskan stok urid dhall yang dah berbulan kat dalam peti doraemon

  • 200 gm ( 1 cawan) kacang hitam (Janggri) yg telah dibuang kulitnya- kat UK ni diorg panggil Urid dhall, dah siap buang kulit...
  • 110 ml air
  • 1 biji bawang besar (potong dadu)
  • 2 tangkai cili kering (buang bijinya dan gunting halus)
  • 2 tangkai daun kari (gunting halus)
  • 1 1/2 sudu teh garam

Cara-cara

  1. Basuh kacang hitam dan rendam hingga lembut dan kembang kira-kira 20 minit. Toskan airnya.
  2. Kisar kacang didalam blender bersama air. Kalau mata blender tak berpusing, tambahkan sedikit air lagi setakat membolehkan ia berpusing.Jgn terlalu byk nanti adunan cair susah untuk digoreng.
  3. Letakkan paste tadi kedlm bekas dan gaul bersama bahan-bahan lain. Sudukan ke dalam minyak panas dan goreng hingga masak.

CHOCOLATE OATS CRISPS COOKIES

Amik resipi ni dari blog Maz-Bahrain

maz, mintak izin c&p yer....

**jgn mintak key, sebab dah abis...muahhahahah!!
silalah buat sendiri...kihkihkihkih((pesanan dari blogger samseng kampung pisang))

Photobucket

Kisah masa buat cookies ni...
Stok butter dah abis kat dalam peti doraemon,
aku dengan sukahati jer pakai pastry butter...muekekeke.
Pas tu kan, masa tengah memukul butter ngan gula tu,
aku pun buka kabinet nak amik tepung gandum...
selongkar2 rupanya tepung pun dah abis, selfrising flour pun tak ada...
yang ada cuma tepung roti ...
apo den nak khoba?? butter dah pukul kembang,
nak tak nak gamble jer pakai tepung roti...ekekekek
sib baik ok jer hasilnya...hihihi
cenggini ler nasib, nk beli barang dapur kena tunggu inchik hb free...
semenjak dua ni dia asyik sibuk memanjang sampai barang kat rumah ni kering kontang!!


Sumber : Maklang Azie

Bahan-bahan:
260gm tepung gandum
60gm tepung jagung
40gm serbuk koko
1 camca teh baking powder
1/2 camca teh cinnamon powder
*Ayak kesemua bahan-bahan di atas

1/2 camca teh garam halus
180gm Quaker Oats
400gm mentega
240gm brown sugar ( Guna caster sugar aje..)
1 camca teh esen vanilla

Cara-cara :
1. Masukkan kesemua bahan-bahan yg diayak ke dalam satu bekas. Masukkan quaker Oats dan garam. Gaul rata.
2. Pukul mentega dan gula caster hingga gebu. Masukkan esen vanilla dan kacau rata.
3. Masukkan bahan-bahan kering sedikit demi sedikit ke dalam adunan mentega. Uli hingga kental. *Rinn terpaksa tambah sedikit lagi tepung kerana adunan masih melekit dan lembut.
4. Lapik dulang pembakar dengan kertas dan sudukan batter ikut saiz pilihan. Tekan sedikit dengan garpu.
5.Bakar dengan suhu 160 darj cel selama 15 min atau sehingga kelihatan masak rangup. Alihkan ke dawai penderai dan biarkan sehingga betul2 sejuk baru dimakan.

Thursday 2 July 2009

Nasi Minyak

Nasi Minyak yang serba serbi tak lengkap...

Belasah jer apa yang ada kat dalam fridge, bekalan dah makin habis, tapi tak ada masa nk pi shopping lagi...kepala haku dah pening mikir nak masak apa, ni jer yang terlintas kat kepala...
makan dengan Ayam Masak Merah...

aku buat acar sket...
timun dah tak ada...
yg ada cuma daun ketumbar, carrot, bawang dan nenas dalam tin...
cuka dah abis, lemon juice pun tak ada. yang ada cuma asam jawa..buh ler air asam jawa...:)
dah jadi macam kerabu plak kan...
tapi alhamdulillah tekak ni bole terima, so layan jer lah!

Photobucket

Bee Hoon Goreng Kampung

Masak cincai jer utk bekfas...

Rencah ikan bilis jer....

Photobucket