Wednesday 25 May 2011

Sup kentang + Ayam + brokoli + pasta




Pening kepala memikirkan makanan untuk si kecil ku yang sorang ni...selalunya aku buat bubur nasi dengan ayam+kentang+carrot . Kadang-kadang aku letak ikan bilis, sesekali aku letak isi ikan tenggiri...tapi lately dia dah macam boring dengan makanan dia tu. makan setakat 2-3 sudu jer.Pada hal kalau biarkan dia bermain sendiri, abis semua benda sampah sarap dia nak kutip masuk mulut .Puas memerah otak nak masak apa untuk dia. Aritu aku rajin jugak bagi dia makan Nestum Cereal, tapi bila kerap bagi dia makan cereal poo-poo dia keras...tiap kali nak poo-poo mesti menangis...sian kat dia.

Kali ni aku try masak sup kentang dengan pasta spagethi...semangat aku masak tadi tapi nampak gaya macam dia tak suka :(..makan 3-4 sudu dah rasa macam nak muntah. Kalau kawan-kawan ada idea yang menarik bole ler syer dengan saya yang kebuntuan ni...:(

Ni yang aku masak hari ni...
1/2 sudu olive oil
satu ulas bawang kecil cincang
1 sudu besar ayam cincang
1 biji kentang potong 4
1 sudu brokoli
5-6 tangkai spagethi- patahkan pendek-pendek
2 cwn air

**tumis bawang cincang dengan olive oil, masukkan ayam...masak >< seminit. masukkan air, masukkan kentang dan spagethi..renih hingga lembut dengan api yang kecil. pas tu masukkan sayur brokoli, renih lagi. agak-agak dah masak tutup apiblend atau lenyek semua bahan-bahan dalam sup...


***my sweetheart~ Aleeya***

Coklat






Last week buat coklat untuk cikgu si Abang sempena hari guru peringkat sekolah, kali ni untuk si Kakak pulak...Majlis hari guru di sekolah tadika ABC, cikgunya tak ramai so bolehlah buat coklat sorang 4 ketul..eheheh

Sebabkan milk coklat dah nak abis, so aku gabungkan milk choc dengan white choc...maka jadik ler coklat berjalur ala zebra...teknik senang jer kalu yang basic kita dah tau..bole tinjau sini

Monday 23 May 2011

Nasi Goreng Pattaya


Melayan kerenah anak-anak...kalau time free mintak jer lah nak makan apa, mama depa akan layan jer..tapi bila tengah sibuk tahap gaban, cepat jer mama depa naik hangin nak-nak bila makanan dah sedia ada kat ataih meja, tapi depa mintak menu yang lain..grrr

Mango Tiramisu


Hasil skodeng blog kaknor dah lama dah, cuma sekarang jer baru berkesempatan nak buat
kak nor amik resipi dari blog Rabiatun...aku tukar toppingnya sahaja, kalau tun buat blueberry tiramisu, kak norr buat strawberry tiramisu...aku plak Mango tiramisu...

Resipi di bawah aku kopipes jer dari blog kak nor...tak rajin nak salin semula :)

STRAWBERRY TIRAMISU (versi asal Blueberry Tiramisu)
resipi : Rabiatun

sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan untuk syrup: (dapat 4 cup spt di atas)
150 g blueberry (strawberry) filling
80ml air suam
2 tbsp gula ising ~ optional klu nak manis sikit
sedikit parutan kulit lemon ~ optional

Bahan2 lain:
250g cream cheese
125g whipped cream
125g whipping cream
50g gula icing~ shiffted
1 peket biskut tiramisu
sedikit buah blueberry segar ~ ni Tun tak letak sbb takde stok.

Cara:
1). Mula2 sediakan syrupnya. Campur kesemua bahan dan kacau sebati. Ketepikan.
2). Pukul cream cheese hingga gebu. Masukkan gula icing, pukul seketika.
3). Campurkan kedua2 whipped dan whipping cream. Pukul hingga agak pekat dan sebati.
4). Campurkan krim yang dipukul tadi ke dalam adunan cream cheese. Kacau dengan spatula hingga rata.
5). Cara untuk melapis : Mula2 letak sedikit syrup, kemudian susun biskut dan letak cream ke atasnya. Boleh juga susun buah jk ada. Ulang hingga adunan habis dan ikut suka nak berapa banyak layer pun. Kalau nak buat asing2 cup by cup mcm Tun pun boleh..lagi senang nak serve. ye dak :-)

* K.Nor guna whipping cream aje sbb tak ada stok whipped cream, jd K.Nor letak 250 whipping cream
** dlm adunan syrup tu K.Nor tambah 1 sudu kecil gelatin (halalgel) dan panaskan kejap atas api (selepas dah bancuh semua bahan2) tu supaya gelatin tu larut (saja letak nak kasi syrup tu tak cair sgt)

*** biskut tu K.Nor celup sekejap dlm air bancuhan nescafe sebelum letak dlm cup

Saturday 21 May 2011

Puding Tembikai




Tengok resipi ni di Blog cendana kasih, terpikat kerana kecantikannya...eheheh. Rupa puding ni betul-betul membuatkan hati aku rasa tenang. Rasanya lebih kurang Puding Pelangi, cuma puding ni sedikit beza kerana adunannya dicampur dengan 2 keping roti gardinea... First time aku tengok inchik hubby makan puding 3-4 potong sekali hadap. Biasanya dia tak suka makanan yang manis-manis ni.

Lapisan tu kurang ketara sikit sebab masa buat ni dah pukul 9.30pm, nak lapis satu layer ke satu layer tu kena tunggu lapisan mula-mula keras sikit baru ler letak lapisan seterusnya..letih aihhh nak tunggu sebab bantal pun dah memanggil-manggil,aku buat 2 adunan pulak tu. lapisan mula-mula tu belum firm lagi aku dah letak lapisan seterusnya so, ada ler yang terbocor sana sini...walau macamana pun masih sedap mata memandang, nak mengaburi mata-mata yang memandang, aku posing ler puding ni atas Pinggan Royal, ala-ala posing atas karpet merah gitu...ahaksss!...eheheh

Jom try....(aku copy-paste dari blog cendana kasih)

( Resepi Kak Long Lyn)
BAHAN-BAHAN

1 paket agar2 serbuk (dalam 15gm) tp kalo guna agar2 tali pun xde masalah, cuma kena pandai agak air le
2 keping roti gardenia
6 cawan air
1 1/2 cawan gula (kurangkan kalau x suka manis)
1/2 tin susu pekat
2 sudu besar mentega
1 sudu kecil esen vanila
cincau- dipotong kecil (utk dibuat biji tembikai)

kalo takde cincau, ambik sikit agar2 tu, warnakan hitam, bila beku, potong kecik2

Cara-cara
-rebus agar2 ngan air..
-bila sudah larut masukkan gula..
-apabila mendidih masukkan mentega..
-kemudian masukkan susu..
-ambil sedikit adunan agar2 ni kemudian blendkan ngan roti sampai sebati..
-kemudian tuang semula kedalam agar2 tadi..kacau rata...

-dlm bekas lain bubuh sedikit warna hijau..masuk ke dalam loyang...jangan banyak sangat cukup untuk buat kulit dia je...biar beku skit je jangan beku sangat nnt x melekat pulak bila bubuh warna lain..
-lepas tu letak adunan plain untuk buat kulit yang warna putih pulak...biar beku sedikit..
-kemudian letak adunan warna merah pulak...
-tabur cincau untuk buat biji tembikai..biar beku betul2...sedap dimakan sejuk2.....




Chocolate Cake again



Buat kek ni atas permintaan anak teruna aku yang satu...untuk majlis pot luck sambutan hari guru,kali ni untuk sekolah agama beliau...Design yang tah hapa-hapa!

Best no bake cheese cake again(mango topping)





Buat cheesecake ni untuk besday anak Kak Zu, rakan sekerja...happy birthday Syahirah!
aku dah stick dengan resipi ni sebab rasanya yang memang best...kali ni buat guna topping mango pulak. Hiasan pun ikut apa yang terdapat dalam lemari Doraemon ku!

Untuk kawan-kawaan yang tercari resipi cheese cake....aku retype semula.

200gm biskut digestif yang telah dihancurkan
100gm butter cair
2 cwn whipping cream
2/3 cwn gula
250gm cream cheese
topping manggo
1/2 cwn air panas
2 sudu besar gelatin
2 sudu besar lemon juice

1)Gaulkan biskut dengan butter cair hingga sebati, masukkan ke dalam loyang spring foam...tekan dan padat-padatkan biskut tadi. masukkan ke dalam peti air selama selama 10-15 min...lama skit pun tak per...
2)Bancuh air panas dengan gelatin..biarkan larut
3)pukul whipping cream hingga bertanduk, ketepikan.
4)pukul cream cheese bersama gula dan lemon juice hingga adunan sebati, masukkan larutan gelatin tadi, kacau hingga sebati.
5)masukkan whipping cream yang telah di pukul tadi ke dalam adunan cream cheese, kacau sebati.
6)masukkan adunan cheese ke atas adunan biskut yang telah dipadatkan tadi. Hentak loyang supaya adunan cheese sekata dan tiada lubang udara yang terperangkap. tutup permukaan atas loyang dengan aluminium foli.
7)Simpan di dalam peti sejuk semalaman
8) Letakkan toping mango di permukaan atas kek.Hias ikut kreativiti masing-masing...sedia untuk di makan!

Sunday 15 May 2011

Selamat Hari Guru



Buat coklat sempena hari guru ni untuk guru-guru anakanda aku Ryan Ikmal di SK Sek.7.BBB.

Monday 9 May 2011

Kek Coklat



Kek untuk anakanda Kak Wa...harap-harap keknya ok, kalu ada mana-mana yang memuaskan hati tu maaf banyak-banyak yer

Konyaku Jelly

Cak!!! ada nampak apa-apa tak??? kalau tak nampak maknanya you all kena buat sesuatu...huhuhu
Tinjau kat blog kak nor...kali ni baru dapat cuba, aku ikut jer arahan kat luar pack konyaku jelly tu. alhamdulillah!
Rasa konyaku jelly ni bergantung kepada buah yang kita letak kat tegah-tengah jelly tu,teksturnya liat dan kenyal...fresh in yr mouth!!...kali ni aku letak buah mangga dan kiwi, next time bole cuba letak buah strawberry plak

Lontong Goreng


Aritu ada buat nasi impit untuk makan dengan kuah lontong...tiba-tiba mengidam nk makan kuah lontong, kes tak puas makan lontong masa jamuan majlis hari kecemerlangan kat sekolah bulan lepas...so, aku buat sendiri. Tapi macam biasa ler aku sorang jer yang makan..yang lain mmg tak suka nasi impit dengan kuah lontong. Lebih nasi impit tu aku try ler buat lontong goreng ni...
Goreng biasa-biasa jer...ala-ala goreng mee. Inchik hb setakat rasa-rasa jer, dia jenis orang yang lambat sikit nak menerima sesuatu yang luar biasa dalam rutin harian dia terutama bab makanan...anak-anak langsung tak pandang....ermmm, pening nak fikir nak masak apa hari-hari supaya kena dengan selera anak tekak diorang ni, kalau masak benda yang sama jer selalu pun bosan jugak kan!!

No bake cheese cake


Order dari kawan-kawan, kali ni letak topping mango....Resepi ada kat dalam dapur kayu, kena kerja keras skit selongkar...eheheh