Wednesday 17 August 2011

Kek Lapis Coklat Pandan


Juga dari majalah Seri Dewi & Keluarga keluaran September, alhamdulillah resepi ni mmg menjadi, ada sikit sahaja pengubahsuaian...Cuma teknik/ Cara mengadun aku ikut cara yang selalu Pn Rabiah Amit buat, iaitu masukkan semua adunan kedalam mixer(selain pewarna) dan pukul hingga gebu..senang, cepat dan tak perlu membasuh banyak bekas mengadun...

Bahan

12 biji kuning telur
6 biji putih telur
280gm gula(aku kurangkan menjadi 220gm)
250 tepung gandum(aku tukar kepada tepung superfine )
1 camca teh vanilla
1 camca makan ovalette
500gm mentega
6 camca makan susu pekat manis

Bahan B
2 camca makan pandan pes
100gm coklat masakan(warna coklat pudar jer, so aku tambah lagi sket aku rasa 150-200gm lebih baik)

* Cairkan coklat masakan dengan kaedah double boiling, bahagi dua bahagian.
**Bila adunan siap, bahagikan kepada 3 bahagian yang sama rata, bahagian pertama dan kedua masukkan setengah coklat masakan tadi, bahagian ke tiga masukkan pes pandan.
*** Bakar selapis demi selapis mengikut susunan warna kesukaan masing-masing hingga selesai kesemuanya menggunakan api grill...





Tuesday 16 August 2011

Kek Lapis Strawberry Prune


Sumber: Majalah Seri Dewi dan KELUARGA edisi Semarak Lebaran/September 2011
Ubah suai sikit kut kesesuaian..cara mengadun pun dah diubahsuai..

Bahan:

14 biji telur gred A
6 biji putih telur
200gm gula(resipi asal 250gm)
200gm tepung gandum
50gm tepung jagung
1 camca makan ovalette
1 camca teh vanila
450gm butter(suhu bilik)
5 camca besar susu pekat manis
3 camca besar horlick
pewarna merah dan pes strawberry
20gm buah prune tanpa biji.- lenyek sedikit dan gunting kecil-kecil

Cara:
Masukkan semua bahan ke dalam mixer kecuali pewarna dan prune. pukul dengan kelajuan tinggi hingga kembang. Bahagikan kepada 2 bahagian sama rata.
Satu bahagian diwarnakan dengan warna merah dan pes strawberry manakala satu bahagian dibiarkan dengan warna asal.
Bakar warna asal 2 lapisan diikuti dengan 2 lapisan strawberry , kemudian susun buah prune. ulang sehingga selesai..




Oat Cookies


Resipi lama yang di ulang tayang tiap-tiap tahun....Resipinya sangat senang

3 cawan oat segera- di blend halus
1 1/2 cawan gula kastor
3 cawan tepung gandum
secubit garam
ghee butter(minyak sapi) secukupnya
kuning telur untuk di sapu di atas cookies sebelum membakar

**cairkan ghee butter
gaulkan kesemua oat, gula, tepung dah garam rata...masukkan sedikit demi sedikit ghee butter ke dalam adunan hingga adunan boleh dikepal-kepal..Canai dan bentukkan cookies dengan menggunakan cookie cutter, sapukan kuning telur di atas cookies sebelum di bakar hingga kekuningan.

Gulai Tempoyak


Salam bertemu kembali....
lama dah menyepi..mood tak mari, ampun banyak-banyak kepada semua...
Update ni pun sebab teruja dengan masakan berbuka hari ni...lama sangat tak masak sendiri makanan tradisi ni, selalunya bila nak makan aku akan roger mak kat kampung mintak buatkan. Tapi kali ni dek kerana keinginan yang menggunung, aku gagahkan jugak diri untuk buat sendiri walaupun hanya aku sorang jer yang beriya makan gulai tempoyak ni kat rumah . Encik hubby tak makan sangat dia hanya sekadar rasa-rasa jer. Maklum ler dia bukan orang N9, amik masa ler sikit untuk mencintai gulai tempoyak..huhuhu.

secekak daun pucuk labu- racik halus seperti bunga rampai
secekak daun pucuk ubi - "
4 batang serai- racik halus
4 helai daun kunyit- racik halus seperti bunga rampai
1 cawan tempoyak
20 tangkai cili padi(bole tambah atau kurangkan)- tumbuk halus
1 labu bawang besar(potong 8 menegak)
4 cawan santan
serbuk kunyit
petai
segenggam ikan bilis(bole di tukar dengan udang)
garam secukup rasa

Daun pucuk ubi yang telah di racik halus tadi di letakkan ke dalam bekas, letakkan sedikit air dan ramas daun tersebut, kemudian toskan airnya...ulang proses tersebut beberapa kali untuk menghilangkan pahit pada daun.

Masukkan kesemua bahan di atas dalam periuk, masak dengan api yang sederhana, sentiasa kacau agar tidak pecah minyak...Siap
** kalau tempoyak agak lama dan masam, bole loer letak gula sikit...kalau tempoyak baru tak letak gula pun tak per...