Sunday, 5 April 2009

Puding Sumi

Photobucket

Last 2 weeks, dapat Parcel dari Malaysia...dalam tu selain stok makanan kami, tok mama selitkan sebungkus sumi untuk cucu-cucu depa, sekali hadap jer dah selesai...sempat ler aku sorokkan 10-15 bijik untuk buat puding agar-agar ni...tapi tak cukup jugak, so tak berapa cantik ler puding ni sebab suminya jarang-jarang...rasanya macam agar-agar susu biasa jer...cuma nampak cantik sebab ada sumi yg disusun kat dalam...heheheh.

aku buat macam ni....

8gm serbuk agar-agar
750ml air
250ml susu cair
1/2 cawan gula
1 biji kuning telur
1 sudu besar tepung kastad
secubit garam
Jelly(sumi) secukupnya(bentuk yang rendah)

Didihkan air bersama agar-agar dan gula,
bila gula dah larut masukkan susu cair dan garam.kecilkan api.
larutkan tepung kastad dengan sedikit susu/air.
masukkan kuning telur dalam larutan tepung kastad tadi, sebatikan.
masukkan adunan tepung kastad kedalam adunan agar-agar,
kacau dan biarkan mendidih dengan api sederhana. tutup api.
kacau adunan agar-agar , biarkan sekejap untuk turunkan suhu menjadi sedikit suam.

Tapis dantuangkan adunan ke dalam loyang/acuan. Buka sumi satu persatu dan susun mengikut selera masing-masing... Pastikan tinggi agar-agar sama paras dengan ketinggian sumi supaya sumi terletak elok/cantik kat dalam loyang/acuan bila disusun...

**Jika paras agar-agar susu melebihi paras ketinggian sumi, sumi akan terapung atau tertonggeng ....harap maklum!! kena cari acuan yang sesuai...

No comments: