Resipi masa-masa malas...
lebur-lebur jer, sebenarnya tak ada sukatan...Teringat zaman muda2 dulu, time kat Kolej Jati Uitm..dekat tepi gate siswa ada satu-satunya gerai yang jual nasi minyak lauk telur mata kerbau dengan bubur ayam, hari2 makcik tu jual makanan yang sama...tapi gerai tu ler yang menjadi penyelamat kitaorg time2 nak save budget, murah...1 bungkus 1 ringgit. Kalau sebut jer makcik Duduk sumer siswi tau, sebab makcik tu asyik duduk jer kat ateh kerusi..kalau terpaksa baru dia bangun...ekekeke. Siswa pulak panggil makcik Kangkang...kehehkehkeh!!! no komen!!!
bubur Ayam dia powerrrrr!!!
Yang ini versi aku...tiba-tiba aku teringat kat makcik Duduk!!!
Bahan
1 1/2 pot Beras
Air secukupnya
300gm Isi ayam potong kecil
1 biji ubi kentang
1/2 inci halia~ hiris memanjang
1 camca teh serbuk lada hitam
1 camca teh halba
garam secukup rasa
kiub pati ayam (optional)
2 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih
Minyak untuk menumis(agak2 dlm 2 sudu besar)
Bahan tabur(hiasan)
Daun bawang(hiris)
Kacang goreng
Bawang Goreng
kalau ada telur asin pun best
kalau ada lobak asin pun best gak!!!
Cara
Leburkan semua kecuali bawang merah dan bawang putih...Renih dengan api yang kecil hingga nasi menjadi bubur, kentang empuk dan daging ayam lembut.
Panaskan minyak, tumis bawang merah dan bawang putih yang telah di hiris hingga wangi...leburkan juga kedalam bubur ayam bersama minyak-minyaknya sekali.
Boleh ler masukkan dalam mangkuk, taburkan bahan tabur di atasnya...boleh ler di ngap!!!
PAKAI TONGKAT DAH
3 weeks ago
No comments:
Post a Comment