Lama dah teringin buat lauk ni, sejak aku tgk dalam blog tuan shekh
Resipi in diambil daripada Mesra.net dan aku bega sikit-sikit...tapi secara keseluruhannya aku kopipes dari mesra.net.
BAHAN A
1 biji bawang merah besar
3 ulas bawang putih
1 tangkai cili hijau
1 tangkai cili merah
1 cm halia
Bahan A dihiris untuk bahan tumis.
2 helai daun limau purut (wangi)
Perisa :
Dua sudu besar sos tomato
Empat sudu besar kicap manis
satu sudu basar sos tiram
Dua sudu besar pewarna merah (cecair)
Garam sesedap rasa.
BAHAN B
200 gram daging lembu. Potong menjadi empat ketul. Rebus dalam air dan pewarna merah sehingga mendidih selama sejam. Angkat dan hiris nipis. Goreng sekejap dalam minyak supaya berkilat dan cantik.
Tumis bahan A dan daun limau purut hingga wangi dan layu. Masukkan daging dan dua senduk air rebusan daging. Tambah sos tomato dan kicap manis . Masak dengan api perlahan hingga pekat. Tambah garam 1 sudu kecil. Perisakan sesedap rasa.
PAKAI TONGKAT DAH
3 weeks ago
1 comment:
Alamak.. my favourite nih.. mesti sedap kalau makan dengan telur dadar... heheh
Post a Comment