Makan dengan ayam panggang...perghhhhh!!!
Bahan
2 biji kentang
1 1/2 sudu besar butter
1/2 cawan susu segar
seubit parsley(optional)
Cara
Rebus kentang hingga empuk...toskan airnya
Lenyek kentang dengan Masher ketika masih panas bersama dengan butter, sebatikan.
Masukkan susu, gaul sebati.
Gravy( sukatan ini cuma anggaran penulis semata-mata)
Bahan
1/2 liter air rebusan tulang lembu/ (aku guna beef stock ready made + 1/2 liter air)
1 sudu besar butter
1/2 labu bawang besar - cincang
1 sudu kecil lada hitam
1/2 sudu kecil mixed herb
1 1/2 sudu besar tepung jagung-bancuh dengan sedikit air
Cara
Cairkan butter, tumis bawang besar hingga naik bau
masukkan air rebusan tulang, lada hitam dan mixed herb.
didihkan, masukkan tepung jagung. Kacau dengan menggunakan whisk hingga kuah pekat.
Tutup api...
Masukkan gravy yang telah siap ke dalam pengisar, kisar gravy beberapa minit.
Sedia untuk dihidangkan bersama Mash potato
PAKAI TONGKAT DAH
3 weeks ago
No comments:
Post a Comment