Resipi Rabiah Amit
Nama sebenarnya ialah kek lapis Purnama, di dalam gambar ni dah tak boleh nak edit ...harap maklum.
Resipinya:-
Bahan A
16 biji kuning telur
6 biji putih telur
200gm gula halus- boleh dikurangkan
150gm tepung hong kong(tepung pau)/tepung superfine
1 sudu makan ovelette
Bahan B
450gm mentega
1/2 tin susu pekat manis(tin pendek)
Bahan C
1 tin kecil seri kaya
100gm nestum
pewarna hijau(pandan paste), kuning, coklat dan oren
Perasa pisang, perasa kopi dan perasa oren
Cara:
1. Pukul bahan A hingga ringan dan kembang
2. Pukul bahan B hingga putih dan kembang
3. Satukan adunan A dan B, gaul sebati.
4. Masukkan seri kaya dan nestum. Kacau rata. Bahagikan adunan kepada 4 bahagian:
a) 1 bahagian diwarnakan hijau(pandan paste)
b) 1 bahagian diwarnakan kuning dan masukkan perasa pisang.
c) 1 bahagian masukkan coklat dan masukkan perasa kopi.(saya cuma masukkan melted cooking chocolate , tanpa letak peerisa kopi)
d) 1 bahagian diwarnakan oren dan masukkan perasa oren.
5. sediakan acuan 8"1/2 x 8" 1/2 x 4" dan alas dengan baking paper, tuang 5-6 sudu besar adunan hijau ke dalam acuan dan ratakan dengan sudu kemudian bakar dengan menggunakan api grill di dalam oven bersuhu 250C selama 3 minit atau hingga permukaan atas kek kekuning-kuningan.
6. Ulang langkah 5 hingga selesai mengikut urutan warna seperti dalam gambar di atas , bakar selapis demi selapis.
7. Setelah selesai semua lapisan, tukar mode oven dari "grill" kepada mode "baking" bersuhu 180C dan bakar kek selama 5 minit.
8. Keluarkan dari oven dan biarkan kek sejuk di dalam acuan.
PAKAI TONGKAT DAH
3 weeks ago
5 comments:
this one ada resipi tak? tq ^^
hi there... what should i call you?? Tq sudi datang ke sini. kek ni memang best, nnti i letak resipi di sini...
Hye...Rozie...
jus call landy^^
hehehe...ok!i wait ur msg o! Tq^^
hi landy, just done! you can try it now...it's worth!
seribuan terima kasih Rozie^^
Post a Comment