Resipi yang di ambil dari rumah Rinchan, asalnya dari rumah Yochana..Adik beradik dengan Mexican Bun
Bahan Bun
325 high protein flour
1 camca teh bread improver
1/2 camca teh garam halus
1 1/2 sudu besar susu tepung
60gm gula caster
120ml air
10gm yis
1 biji telur
45gm margerin/butter
**masukkan dalam breadmaker..tunggu siap. tumbuk2 doh, biarkan 15-30min. Bahagi doh kepada saiz-saiz kecil( 10-12 biji bergantung kepada saiz). Masukkan inti cream cheese di tengah, bulat-bulatkan. Tunggu doh naik 2x ganda. Putarkan mexican topping(seperti dalam gambar) di atas bun sebelun di bakar. Bakar bun selama 5-10 min dengan suhu 200C.
Bahan Inti Cream Cheese
120gm cream cheese
30gm icing sugar
1/2 camca teh esen vanilla
**Putar hingga berkrim guna hand whisk.
Mexican Topping
75gm butter
60gm icing sugar
1/2 camca teh vanilla
1 biji telur, pukul sedikit
75gm tepung kek(aku guna self rising flour jer)
sedikit instant coffee
** Putar butter dan gula hingga berkrim, masukkan telur dan putar lagi, masukkan esen vanilla dan instant coffee. Masukkan tepung dan putar lagi hingga sebati.
Yana Jumpa Blogger Salam Tiga Benua di London
2 weeks ago
No comments:
Post a Comment