Resipi daripada blog seorang strawberry lover...lupa pulak kat blog mana
Bahan
10bj telur
150gm gula halus(boleh dikurangkan)
2 gelas (250gm)tepung hong kong
1 sudu besar ovallete
100gm horlick
450gm mentega
1 tin susu pekat manis
250gm cream cheese
**Telur, tepung, horlick ,gula, ovallete di pukul hingga pekat dan kembang.
**Mentega, susu dan cream cheese di pukul hingga putih.
** satukan kedua-dua adunan hingga sebati, bahagikan kepada 2 bahagian iaitu:-
i) Masukkan strawberry paste
ii) Biarkan dengan warna asal
Bakar selapis demi selapis adunan perisa strawberry (i) sebanyak 3 lapis diikuti dengan adunan warna asal(ii) 3 lapis lagi, ulang semula adunan (i)& (ii) berselang seli hingga selesai.
Tapi aku derhaka skit..cuma buat 2 lapis berselang seli, aiman tak kisah! rasanya takkan berubah..
PAKAI TONGKAT DAH
3 weeks ago
4 comments:
k.rozzie, sedapnye tgk..
akk guna recipe dr mad about strawberry ke?
kalau betul, boleh x akk bg sukatan yg betul (metric) utk '2 gelas' tu?
wani xde gelas yg org biz kek lapis guna tu.. hehe
ok k.rozie, time kaceh.
salam Wani
a'ah ler wani, amik dari situ
1 gelas= 125gm
bestnya tengok kek lapis ni.. macam sedap lerrr.. ishh ni yang berkobar2 nak melapis ni..
Salam kenalan, sedapnya nampak.... kemput ya gunakan serbuk cheeze maz... boleh dapati di blog akak
Post a Comment