Take a break jap pasal strawberry ni...
layan moi sup plak...kalau mkn strwberry jer memanjang , kembung plak nanti kan...:))
Haku buat sup tulang...dah terlanjur buat sup tulang, aku buat ler moi/bubur nasi/kanji sket(buat pekat-pekat gitu baru best)....
Sup tulang-
Sup tulang biasa2 yang kita slalu buat kat rumah tuuu
Moi/Bubur kanji/Bubur nasi-
masak beras dengan air yang banyak...(2-3 kali ganda jumlah air yang kita letak kat dalam beras masa masak nasi....)
Bahan tabur-
Bawang goreng
daun bawang
daun sup
lobak asin
sambal cili/sambal kicap pun bole
**Letak moi/bubur nasik dalam mangkuk, tuangkan sup tulang dalam mangkuk moi tu(curahkan ke atas moi)...
tabur daun bawang,daun sup, bawang goreng, lobak asin...pas tu aku suka buh daun koriander, yummy...yummy.
kalau kat Utara, diaorg buh sambal cili yang dimasak(campuran bawang merah, bawang putih, cili kering cuka dan gula dan garam yang di masak hingga pekat),
tapi sambal kicap pun ok gak...
haku tak buat, kes malas sbb dah ngeces sgt nk ngap...huhuhu!!
Moi sup ni terkenal kat sebelah utara Malaysia, aku pes time mkn moi sup ni pun lepas kawin ngan cik hb..agaknya ala-ala nasi air kat Kelantan kot (eh, betul ker??)
Masa besday Icha Febuary lepas aku ada buat moi sup ni, rupanya ramai yang pes time mencuba...eheheh
PAKAI TONGKAT DAH
3 weeks ago
No comments:
Post a Comment