Pes Laksa Sarawak ni ikut resipi Dayang Jack@myr, TQ sooooo much!...errrmmm sedap, sama jer rasanya mcm laksa yg org buat guna pes ready made....masa proses pes ni pun boleh tahan jugak renyahnya, aku buat 1/2 daripada sukatan yang diberi....hasilnya boleh buat laksa 3 kali. Lagipun aku makan sorang jer sebab org dlm rumah ni alergik belacan dan udang...:)
*16 biji bwg merah
*8 ulas bawang putih
*20 tangkai cili kering(buang biji, rendam)
*7 biji buah keras
*5-6 batang serai
*1 inci lengkuas
*1 kuib belacan(bakar)
1 camca sederhana jintan manis(sangai)
1 camca sederhana jintan putih(sangai)
1 camca sederhana ketumbar(sangai)
1/2 cawan kacang tanah((goreng tanpa minyak)
1/2 cawan bijan(goreng tanpa minyak)
kisar lumat bahan bertanda *
kisar rempah yang telah di sangai dengan pengisar kering dan satukan dengan bahan*
kisar kacang tanah dan bijan dengan pengisar kering dan satukan dengan bahan *
siap untuk digunakan...
kalau nak simpan lama:-
tumis pes tadi dengan minyak, masukkan sedikit garam, gula dan perahan air asam jawa...masak lama sket.
PAKAI TONGKAT DAH
3 weeks ago
No comments:
Post a Comment