Salam kawan-kawan...sorry lama menyepi!
Lepas balik dari German aritu liat betul rasa nk memblog lebih-lebih lagi oven tak ada.
Pas tu pulak sejak 2 menjak ni boleh dikatakan tiap minggu wat makan-makan kat rumah atas macam-macam sebab sama ada sengaja mahupun tidak sengaja....
Flickr pun dah expired, kena amik yang Flickr pro pulak...so aku abaikan jer!
Hujung minggu lepas baru sahaja jalan-jalan ke Hull...2 minggu lagi nak ke Aberdeen pulak dan selang seminggu lepas tu nak ke Disneyland. Ini semua alasan yang menjadikan aku bertambah liat dan penyakit M pun semakin membesar...
Ampunnnnn!!!
Mari ler layan gambo ni...
Homemade Tauhu
2 kilo soya, perah amik 10 liter airnya...dapat banyak jugak!, buat untuk ramuan Bee Hooh Sup Utara masa majlis kesyukuran dan majlis Birthday Icha 3 minggu lepas..Resipi dah ada.
PAKAI TONGKAT DAH
3 weeks ago
6 comments:
rozie,
u buat taufu ni..lepas tapi dengan kain tu..u letak dalam bekas apa eekk? kena letak dlam bekas yang boleh turas air ke?
shamen, cara I...
Lepas godek2 n susu soya jadi mcm susu basi tu I letak atas kain yang beralas dengan raga buah kat bawahnya yg buat daripada buluh atau jerami(raga plastik tapis sayur pun ok) then i letak dlm singki sambil padat2kan dan toskan airnya.kemaskan permukaan lebihan kain.
Pas tu i tindihkan dengan periuk yg berisi air kat bhgn atasnya kain yg dah dikemaskan sebagai pemberat dlm lebih kurang 10-15 min...siap!
faham ker?
bawah raga buah tu i alas ngan pinggan...
Rozie,
nak tanya sket bleh? awak guna bahan apa sebagai coagulant tuk buat tauhu ni?
sorry budin...x perasan komen awak ni...
i guna gypsum powder...kedai cina ada jual menda ni...kalau x ada bole guna lemon juice tapi rasa x berapa sedap sbb masam2 skit...
Rajinnya...buat tauhu....
Jom lawat.blog saya...
www.sihatnatural.blogspot.com
Post a Comment