Friday, 23 January 2009

Biskut Mazola

DSC_0066

Sejak Hari Raya Puasa teringin nak buat, tapi masa tak mengizinkan...semalam baru dapat seru(semangat) untuk kudap-kudapan masa santai. Lembut dan rapuh luar dan dalam, kalau tekan kuat skit mudah pecah...Sedap, sekali makan macam makan kuih kacang tumbuk yang jual kat kedai 10sen sebijik tu(masa zaman kecik-kecik dulu)

Bahan

280gm kacang tanah
250gm tepung gandum
115gm gula pasir
sedikit garam
Minyak Jagung Mazola secukupnya
Kuning telur untuk menyapu permukaan atas biskut.

- Kacang di goreng tanpa minyak, buang kulitnya dan kisar halus.
-Gula pasir di kisar halus
-Campurkan Kacang, Tepung, gula dan garam- gaul sebati
-Masukkan minyak sedikit-sedikit hingga adunan menjadi doh yang lembut.
bentukkan ikut sukahati kita, sapukan kuning telur di atas biskut dan bakar 160C hingga
masak

No comments: