Thursday, 15 January 2009

Chiffon Milo

Collage82

Amik resipi dari rumah Noreen home cooking...milo tak ada aku ganti dengan serbuk koko, air panas aku tukar dengan susu segar yang dipanaskan sedikit.

Kek ni sangat lembut dan gendut, tapi melekat skit kat acuan silicon aku...

Comel jer rupanya kek ni,sekali anak aku ngap dah lesap... lenkali kena double kan bahan...

Noreen, haku mintak ijin kopipes, malas tul nk ngadap PC ni lama-lama...tukar sikit-sikit jer haaa, tak marah kan..kan...kan...

Bahan2 A:
1 camb serbuk koko
20ml susu segar-panaskan sedikit
2 biji kuning telur
20gm gula kastor
20ml olive oil
40gm tepung naik sendiri (self raising flour) - diayak

Bahan2 B:
2 biji putih telur
1/4 camt lemon juice
50gm gula kastor

cara:
  1. Bahan2 A: satukan milo dan air panas ke dalam cawan dan kacau sehingga milo betul2 larut. ketepikan dan biarkan sejuk pada suhu bilik
  2. masukkan kuning telur dan gula kastor ke dalam mangkuk adunan dan pukul dengan menggunakan whisker sehingga gula betul2 larut
  3. kemudian masukkan milo dan minyak, kacaukan sehingga sebati
  4. masukkan tepung ke dalam adunan dan kaupbalikkan sehingga rata. ketepikan
  5. Bahan2 B: di dalam mangkuk adunan yang lain pukulkan putih telur dengan cream of tartar sehingga sebati dan berbuih
  6. setelah itu masukkan gula sedikit demi sedikit sebanyak 3 kali dan pukul sehingga menjadi krim
  7. kaupbalikkan adunan putih telur tadi ke dalam adunan Bahan2 A sebanyak 3 kali sehingga sebati
  8. tuangkan ke dalam acuan chiffon cake yang bersaiz 16cm dan bakar pada suhu 170C selama 25-30min atau sehingga masak
  9. setelah masak tutupkan api oven dan biarkan kek di dalamnya selama 5 min. tujuannya supaya kek tidak akan mendap setelah dikeluarkan dari oven
  10. kemudian keluarkan kek dan biarkan ianya betul2 sejuk barulah dipotong dan dihidangkan

No comments: