Ambil resipi daripada MyR.com
gambar di atas semasa marshmallow belum sempat di potong lagi...lepas potong aku lumurkan dengan icing sugar...habis anak-anak ngap semua, aku pun tak ketinggalan jugak!!
**Kopipes sebijik-sebijik daripada MyR, resipi aeeda78, thanks sudi share resipi...
- 2 cawan gula
- 1 sudu besar liquid glucose
- 30 gm serbuk gelatin
- 3/4 sudu teh esen vanilla
- 2 biji putih telur
- pewarna (saya guna pink)
- minyak masak (untuk gris loyang)
- *3/4 cawan air - utk buat gelatin
- *3/4 cawan air - utk buat liquid glucose
Cara-cara
- griskan loyang dengan sedikit minyak masak, ketepikan.
- utk adunan glucose, masukkan gula, liquid glucose dan 3/4 cawan air ke dalam periuk kecil. Masak dgn api sederhana sehingga gula larut dan mendidih. Tutup api.
- Utk adunan gelatin pula, sediakan 3/4 cawan air di dalam bekas tahan panas. Taburkan gelatin dan biarkan melarut selama 5 minit. Lepas tu, ambil bekas dan letak dalam double boiler. Kacau kejap jer utk pastikan gelatin benar2 larut. Masukkan esen vanilla. Tutup api dan satukan dgn adunan glucose tadi. Ketepikan.
- Dgn menggunakan mixer, pukul putih telur sampai kembang dan muncul soft peak. Kemudian, masukkan adunan gelatin+glucose tadi dan pukul dengan kelajuan paling tinggi selama 12-15 minit (sampai adunan menjadi tebal dan gebu).
- Masuk adunan ke dalam loyang. Letak 3-4 titik pewarna dan buat corak marble di atas nya dgn lidi. Biar adunan mengeras semalaman (jgn ditutup).
3 comments:
bestnya rozie..nasib baik ada resepi marshmallow ni..akak nk cuba wat ikut resepi dr m/stewart.com tp x jumpa cari light corn syrup..hah sampai sudah x wat2lg..tp nnti nk cuba resepi ni..x yah guna corn syrup..yess!
akak..
makcik saye ckp gelatin x leh gne.
ade bhn lain nk gnti gelatin tak????
plizzz help me :<
shera,
akak guna halal gelatin...kat kedai baking pun dah ada jual halal gelatin...kalau tak pun shera cari vege gelatin...cara lain akak tak tau...sorry
Post a Comment