Actually triffles di atas aku dah adjust2 sebab mengikut bahan-bahan yang terdapat dalam simpanan...sebabkan dah lama sgt, maka aku pun dah terlupa...ampunnnn!!!
anyway aku tempek resipi asal, amik dr blog mana aku lupa ler pulak....buat 1/2 adunan pun byk, aku tak guna kek cekelat sbb mls, aku cuma pakai biskut tiramisu yg aku rendam dalam air suam + serbuk koko.
Lapisan pertama
Bahan:
Kek Coklat
-Potong kek kecik2 ..susun dlm bekas.
Lapisan kedua
Bahan:
2 x 415g cans stoneless black cherries in syrup
1 1/2 tbsp air panas
2 tsp gelatin
- asingkan 1 1/2 cwn syrup dlm mangkuk.
- campur air panas dgn gelatin, kacau hingga larut.
- campur dlm syrup. Kacau sebati
- Tuang atas kek
- tabur semua cherries.
- sejukkan dalam peti ais selama 30 minit
Lapisan ketiga
Bahan:
2/3 cawan tepung jagung
1/3 gula kastor
2 1/2 cawan susu segar
200g dark chocolate
- campur tepung jagung dengan gula dlm periuk
- tuang susu perlahan2 sambil kacau.
- Masak dengan api sederhana hingga kental. tutup api.
- masukkan dark chocolate, kacau sampai larut.
- Tuang atas lapisan kedua
- sejukkan selama 15 minit
Lapisan keempat
Bahan:
2 x 250g packet cream cheese
1/3 cawan gula
300ml thickened cream
- pukul cream cheese dengan gula hingga smooth.
- masukkan thickened cream. Pukul hingga sebati.
- tuang atas lapisan ketiga. tutup bekas.
- sejukkan 4-6 jam dlm peti ais
- Taburkan dry-roasted almonds atau hazelnuts dan chocolate.
4 comments:
Salam rindu Rozie....waaah sungguh terliuuuuurrrrr.....biarpun hujan di sini, kalau ada depan mata, akak tibai semacam jek...hehehe, take care, muaahhh!
singgah dapur rozie..
salam ziarah..lama x ke sini..apa kabar rozie...:)
assalam kak rozie..lama dah tengok gambar je nih..hihi..mana pegi celoteh2 n resepinya kak...mesti sibuk thp gaban nih ek?suka jenjalan dapur kayu akak nih..ngee
Post a Comment