Monday, 5 November 2012

Dragon Fruit Juice

 Taraaa...my dragon fruit juice was here!!! sejak tengok dragon fruit juice kumpulan Che Lah "masterchef 2" buat terasa teringin pulak nak  rasa Dragon Fruit Juice ni... Sejak buah dragon fruit tu transit kat fridge anak-anak tak jemu-jemu bertanya bilalah dragon fruit nak bertukar jadi juice...huhuhu
Kaler buah ni tersangat mengancam..kalau pegang-pegang isi buah ni lama sikit warna purple buah tu akan melekat kat tangan macam terkena pati sirap...lepas minum/ makan ,bahan buangan pun bole jadi ala-ala warna purple jugak...iskkk serammm you!!

Dragon Fruit Juice

2 biji buah Dragon Fruit
air 1 liter
gula secukup rasa
juice dari 2 biji buah limau nipis

** blend kesemuanya, tak perlu tapis...masukkan ice dan bole di minum...
**

Sunday, 21 October 2012

Almond Tiramisu Ala Beryl's

Taraaa...akhirnya berjaya juga buat Almond Tiramisu ni selepas lama bermain-main di minda  mencari idea-idea yang sesuai
 Luaran nampak mcm jadi jer...Rasa dah sama, tapi....
Salutan White chocolate tak sekata ada bahagian yang nipis dan ada bahagian yang tebal...masih tercari2 bagaimana cara nak dapatkan ketebalan salutan white chocolate yang seragam tu yer... ??..errrmmm...
  
Bahan-bahannya Senang sgt..cuma kena ada skill bermain coklat baru dpt shape yg perfect!...

Bake almond
White chocolate compound
Cocoa powder


Melt white chocolate dgn teknik double boiling, agak2 dh melt angkat biarkan suhu bilik, lebih kurang 1 jam..agak2 coklat dah pekat, Masukkan semua almond dlm white chocolate, sudukan satu2 almond yg dh bersalut tu ke dlm cocoa powder yg kita dh ayak dlm tray...pas tu ayak lg cocoa powder utk tutup permukaan atas, pas tu gelek2 tray utk shapekan coklat...(mencabar skit part nk sudukan almond kt cocoa powder sampai part menggelek tray tu)...tp sy belasah je, sib baik jadi...phewww

konon-konon nak tiru coklat ni(gambar di atas)....rasanya sama tapi shape tak mampu nk buat se perfect  seperti mereka....aku buat ikut sesedap rasa dan logik sahaja tanpa ada ilmu atau sijil dari pakar coklat...:)

Monday, 2 July 2012

Kerabu Ulam Raja

Sedapnya kerabu ni..., baik untuk kesihatan terutama untuk kaum wanita...satu mangkuk ni aku bole makan sendiri, anak2 mmg reject sayur2..kalau yang mentah mcm ni lagi lerrrr depa tak mau...

1 ikat Ulam Raja ~ hiris kasar
1 mangkuk serunding kelapa
segengam ikan bilis ~ goreng garing, kisar hingga hancur dengan pengisar kering
6 ulas bawang kecil ~ hiris
1 kuntum bunga kantan ~ hiris
2 batang serai ~ hiris
1 sudu besar perahan limau nipis

**gaulkan semua ramuan hingga rata...sesuaikan rasanya

Serunding kelapa
1 mangkuk kelapa parut
3 ulas bawang merah
1 inci kunyit
garam dan gula secukup rasa

**tumbuk bawang , kunyit garam dan gula hingga lumat, masukkan kelapa tumbuh dan gaulkan sebati.
masukkan ke dalam kuali dan sangai sebentar tetapi jangan terlalu lama kerana kalau serunding kering sgt tak sedap ....sejukkan sebelum diguna.

Wednesday, 6 June 2012

Blueberry CheeseTart


2nd round for this week meng "tart"...1st round aku buat untuk majlis kenduri sepupu hby di Kluang, ada lebihan cheese, aku sambung meng"tart" lepas makan tghari tadi untuk makan sendiri-sendiri..dapatlah dalam 30 biji saiz yang comel-comel...

 Kulit tart:
160gm butter
1 biji telur
250gm tepung gandum
80gm gula icing
esen vanilla
secubit garam
2 sudu susu tepung

Gaul butter dengan gula icing hingga sebati, masukkan telur , garam dan esen vanilla..gaul lagi.
masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga adunan boleh di kepal dan tidak melekat di tangan. Simpan dalam  fridge sekurang-kurangnya 2 jam...tekankan ke dalam acuan. cucuk dengan garfu di beberapa bahagian pada adunan, bakar setengah masak.

250gm cream cheese
1/2 cwn whipping cream
2 sudu besar tepung jagung
1 biji telur
?? gula ising(gonna update soon)
blueberry filling secukupnya

pukul cream cheese dengan gula hingga kembang
masukkan telur, pukul lagi kemudian masukkan whipping cream pukul hingga kembang.
**paipkan blueberry filling ke dalam kulit tart yang separuh masak tadi, kemudian paipkan adunan creamcheese di atasnya. titiskan sedikit blueberry filling di atas adunan creamcheese dan lorekkan dengan menggunakan toothpick untuk menghasilkan corak...bakar sekali lagi dengan suhu 180C sehingga masak dan kekuningan.

Tuesday, 5 June 2012

Ikan Siakap ala Thai

Yum..yum, ikan fav anakanda ku...masak macam ner pun(bergoreng) dia akan kata sedap, seekor utk dia hadap sorang pun selesai...
masakan biasa-biasa sahaja...ikan tu aku lumur dengan garam dan tepung jagung, kemudia di goreng dengan minyak panas hingga masak..
Kuahnya aku buat ala-ala tomyam...tumis bawang putih, bawang merah, halia dan lengkuas serta sedikit cili merah, kemudian masukkan sos tiram dan nampla sos serta air secukupnya. masukkan serai, buah tomato dan daun limau purut dan perahan asam limau...perasakan dengan garam dan gula...bole pekatkan kuah dengan bancuhan tepung jagung..sedia untuk di hidang!

Sunday, 3 June 2012

Cucur udang bersama kuah kacang segera


Cucur Udang
Tepung gandum
Udang secukupnya
daun kucai
hirisan bawang
Taugeh
garam dan serbuk kunyit
air

**gaul semua bahan dan bancuhkan dengan air, kepekatan aduanan ala-ala mcm kuih cekodok...baha-bahan seperti taugeh, daun kucai dan bawang lagi banyak lagi meriah!
**Rendam senduk dalam minyak panas sekejap, kemudian sudukan adunan ke dalam senduk tadi. masukkan adunan bersama senduk2 tersebut ke dalam minyak panas tersebut, biarkan seketika sebelum keluarkan cucur udang dari senduk tersebut dengan garpu. goreng hingga kekuningan..

Kuah Kacang Express

2 cawan kacang tanah
4 tangkai cili kering
gula sesedap  rasa
garam secukup rasa

*Goreng kacang dengan cili kering hingga garing dan kemudian blend dengan menggunakan blender kering bersama garam dan gula.

bancuh bersama air panas, tambah gula dan garam jika perlu...Siap!



Bergedil Ikan


2 biji Ubi kentang di rebus dan lenyek
5 ekor ikan kembung di rebus  dan lenyek
hirisan cili merah sesedap ramuan
hirisan bawang dan daun bawang sesedap hati...
garam secukup rasa
telur di kocok.

gaulkan semua kecuali telur, gentel bentuk begedil.
celup ke dalam telur, goreng dengan minyak yang sederhana banyak hingga kekuning-kuningan...