Wednesday, 3 October 2018

SAMBAL HITAM PAHANG

Sambal Hitam ku😊
Reneh belimbing, hingga airnya kering dengan api yang kecil.
Test

Ada lebih dari sekilo belimbing buloh dipetik oleh pekerja dari pokok yang ada di sekolah semalam. Bila tak ada sapa yg peduli, lalu aku ambil bawa pulang ke rumah. Belimbing buluh ni sifatnya mudah benyek dan membusuk jika disimpan lebih dari sehari. Untuk memastikan agar tidak membazir, muncul lah idea Sambal Hitam Pahang ini..malam itu juga google resepi nya. Pertama kali buat, syukur hasilnya mengembirakan. Tq kepada yg share resepi...

Semalam merebus semua belimbing selama lebih dari 3 jam, sehingga airnya kering. Selebihnya sambung pagi ini sambil melepa creamcheese di atas 3 biji kek karet😊 .Jom tengok resepi...( saya derhaka sedikit)

1 kilo belimbing buluh, bersihkan dam masuk dalam periuk lama(yg buruk), rebus tanpa air dengan api yang kecil letak garam sikit. Air belimbing akan keluar sendiri dan merebus bimbing. Jangan pandai2 letak air yer. Rebus lah hingga airnya kering dan belimbing lebam dan benyek.

Bahan A
15 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
15-20ulas cili api- nak pedas tambah lagi
Masukkan ke dalam food prosesser, kisar kasar tanpa dicampur air.

Bahan B
Belimbing rebus- dikisar
1 mangkuk ikan bilis, digoreng garing dan
      dikisar kasar.
2 sudu kicap
Garam, gula- secukup rasa.
3/4 cawan Minyak untuk menumis

Cara- cara
Panaskan minyak, tumis bahan A hampir garing. Masukkan belimbing kisar, kacau rata, biarkan sekejap. Masukkan kicap, perasakan dengan garam dan gula kemudian masukkan ikan bilis, goreng hingga kering dengan api yang kecil...selalu di kacau yer. Siap untuk dihidangkan😊