Sunday, 21 October 2012

Almond Tiramisu Ala Beryl's

Taraaa...akhirnya berjaya juga buat Almond Tiramisu ni selepas lama bermain-main di minda  mencari idea-idea yang sesuai
 Luaran nampak mcm jadi jer...Rasa dah sama, tapi....
Salutan White chocolate tak sekata ada bahagian yang nipis dan ada bahagian yang tebal...masih tercari2 bagaimana cara nak dapatkan ketebalan salutan white chocolate yang seragam tu yer... ??..errrmmm...
  
Bahan-bahannya Senang sgt..cuma kena ada skill bermain coklat baru dpt shape yg perfect!...

Bake almond
White chocolate compound
Cocoa powder


Melt white chocolate dgn teknik double boiling, agak2 dh melt angkat biarkan suhu bilik, lebih kurang 1 jam..agak2 coklat dah pekat, Masukkan semua almond dlm white chocolate, sudukan satu2 almond yg dh bersalut tu ke dlm cocoa powder yg kita dh ayak dlm tray...pas tu ayak lg cocoa powder utk tutup permukaan atas, pas tu gelek2 tray utk shapekan coklat...(mencabar skit part nk sudukan almond kt cocoa powder sampai part menggelek tray tu)...tp sy belasah je, sib baik jadi...phewww

konon-konon nak tiru coklat ni(gambar di atas)....rasanya sama tapi shape tak mampu nk buat se perfect  seperti mereka....aku buat ikut sesedap rasa dan logik sahaja tanpa ada ilmu atau sijil dari pakar coklat...:)

3 comments:

IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

rodona sormin said...

trimakasih infonya,,
sangat menarik dan bermanfaat,,
mantap,,

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)