Tuesday, 8 April 2008

Kek Lapis Strawberry Coklat



Bahan


10 biji telur

500gm butter

250 gm tepung HongKong(gandum aje pun ok)

100gm gula kastor

200gm Horlick

1 tin pendek susu pekat manis

1 sudu esen vanilla

1 1/2 sudu besar ovallate

1 botol kecil(25ml) strawberry emulco

50gm serbuk koko


Cara



  • Pukul mentega dan gula hingga kembang, masukkan ovallate

  • masukkan telur satu persatu, pukul lagi

  • masukkan susu pekat manis, horlick dan esen vanilla~ gaul rata

  • Masukkan tepung dan gaul sebati

  • Bahagikan kepada 2 bahagian :-

a) bahagian pertama campurkan dengan strawberry emulco


b) bahagian kedua di campurkan dengan serbuk koko



  • Bahagikan adunan koko kepada 2 bahagian sama banyak :-

a) satu bahagian untuk lapisan atas (adunan koko A)


b) satu bahagian untuk lapisan bawah(adunan koko B)



  • Alas loyang kek bersaiz 8"x 8"x 2.5" dengan kertas baking, sapukan mentega di bahagian dasarnya.

  • Ambil 3-4 sudu besar daripada adunan koko A, ratakan atas loyang. Bakar dengan api oven bahagian atas dan bawah dengan suhu 180C selama 5 minit atau hingga kek masak.
  • **Ambil lagi 3-4 sudu besar adunan koko A, tambah ke atas lapisan pertama kek tadi dan bakar dengan api oven bahagian atas sahaja selama 3 minit atau hingga masak dengan suhu 250c.
  • Ulang proses ** hingga adunan koko A habis.
  • Ikuti dengan lapisan adunan strawberry Emulco hingga habis(sama seperti proses **)
  • Dan diakhiri dengan lapisan koko B hingga habis.
  • siap..!!!

3 comments:

.... Lia .... said...

Hmmm yummy...yummy kek lapis strawberynya...kapan-kapan boleh nyoba ya mbak??? salam happy backing.

alizahouseofcooking said...

Mengancam betul kek tu, nanti...akan ku cuba satu masa dan ketika nanti..phew

Unknown said...

Ye bau sampai sini la hahaha..:-) sedapp