Tuesday, 8 April 2008

Kek Lapis Strawberry Coklat



Bahan


10 biji telur

500gm butter

250 gm tepung HongKong(gandum aje pun ok)

100gm gula kastor

200gm Horlick

1 tin pendek susu pekat manis

1 sudu esen vanilla

1 1/2 sudu besar ovallate

1 botol kecil(25ml) strawberry emulco

50gm serbuk koko


Cara



  • Pukul mentega dan gula hingga kembang, masukkan ovallate

  • masukkan telur satu persatu, pukul lagi

  • masukkan susu pekat manis, horlick dan esen vanilla~ gaul rata

  • Masukkan tepung dan gaul sebati

  • Bahagikan kepada 2 bahagian :-

a) bahagian pertama campurkan dengan strawberry emulco


b) bahagian kedua di campurkan dengan serbuk koko



  • Bahagikan adunan koko kepada 2 bahagian sama banyak :-

a) satu bahagian untuk lapisan atas (adunan koko A)


b) satu bahagian untuk lapisan bawah(adunan koko B)



  • Alas loyang kek bersaiz 8"x 8"x 2.5" dengan kertas baking, sapukan mentega di bahagian dasarnya.

  • Ambil 3-4 sudu besar daripada adunan koko A, ratakan atas loyang. Bakar dengan api oven bahagian atas dan bawah dengan suhu 180C selama 5 minit atau hingga kek masak.
  • **Ambil lagi 3-4 sudu besar adunan koko A, tambah ke atas lapisan pertama kek tadi dan bakar dengan api oven bahagian atas sahaja selama 3 minit atau hingga masak dengan suhu 250c.
  • Ulang proses ** hingga adunan koko A habis.
  • Ikuti dengan lapisan adunan strawberry Emulco hingga habis(sama seperti proses **)
  • Dan diakhiri dengan lapisan koko B hingga habis.
  • siap..!!!

3 comments:

.... Lia ... said...

Hmmm yummy...yummy kek lapis strawberynya...kapan-kapan boleh nyoba ya mbak??? salam happy backing.

alizahouseofcooking said...

Mengancam betul kek tu, nanti...akan ku cuba satu masa dan ketika nanti..phew

mira nielshop said...

Ye bau sampai sini la hahaha..:-) sedapp