Bahan
10 biji telur
500gm butter
250 gm tepung HongKong(gandum aje pun ok)
100gm gula kastor
200gm Horlick
1 tin pendek susu pekat manis
1 sudu esen vanilla
1 1/2 sudu besar ovallate
1 botol kecil(25ml) strawberry emulco
50gm serbuk koko
Cara
- Pukul mentega dan gula hingga kembang, masukkan ovallate
- masukkan telur satu persatu, pukul lagi
- masukkan susu pekat manis, horlick dan esen vanilla~ gaul rata
- Masukkan tepung dan gaul sebati
- Bahagikan kepada 2 bahagian :-
a) bahagian pertama campurkan dengan strawberry emulco
b) bahagian kedua di campurkan dengan serbuk koko
- Bahagikan adunan koko kepada 2 bahagian sama banyak :-
a) satu bahagian untuk lapisan atas (adunan koko A)
b) satu bahagian untuk lapisan bawah(adunan koko B)
- Alas loyang kek bersaiz 8"x 8"x 2.5" dengan kertas baking, sapukan mentega di bahagian dasarnya.
- Ambil 3-4 sudu besar daripada adunan koko A, ratakan atas loyang. Bakar dengan api oven bahagian atas dan bawah dengan suhu 180C selama 5 minit atau hingga kek masak.
- **Ambil lagi 3-4 sudu besar adunan koko A, tambah ke atas lapisan pertama kek tadi dan bakar dengan api oven bahagian atas sahaja selama 3 minit atau hingga masak dengan suhu 250c.
- Ulang proses ** hingga adunan koko A habis.
- Ikuti dengan lapisan adunan strawberry Emulco hingga habis(sama seperti proses **)
- Dan diakhiri dengan lapisan koko B hingga habis.
- siap..!!!
3 comments:
Hmmm yummy...yummy kek lapis strawberynya...kapan-kapan boleh nyoba ya mbak??? salam happy backing.
Mengancam betul kek tu, nanti...akan ku cuba satu masa dan ketika nanti..phew
Ye bau sampai sini la hahaha..:-) sedapp
Post a Comment