Wednesday 18 November 2009

Tom Yam Putih

Photobucket

Tomyam simple tak perlu pakai pes...
lepas tu aku tambah sedikit santan
Biasanya orang leburkan jer kat dalam periuk, tak perlu tumis...tapi aku pulak suka tumis skit bawang putih sampai naik bau dengan minyak yang sedikit, lebih wangi kot :)...dah terbiasa dari dulu lagi...

Photobucket

1 Labu Bawang Besar, potong baji
2 ulas Bawang putih, hiris halus
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
4-5 tangkai cili api
2 batang serai
1 sudu besar sos ikan
5 helai daun limau purut
2 sudu besar jus lemon
1 1/2 liter air
1/2 ekor ayam di potong kecil
garam secukup rasa
1/2 sudu besar gula
1 sudu besar minyak masak
1 biji Tomato di potong 4
1/4 cawan santan
sayur-sayur lain seperti carrot, coliflower, putik jagung dan lain-lain..

Panaskan minyak dalam periuk,
tumis bawang putih sampai naik bau..masukkan ayam,
kacau hingga ayam separuh masak, masukkan air. didihkan.
Bila dah mendidih, masukkan semua bahan2 lain kecuali sayur...renihkan.
Masukkan santan.
perasakan garam dan gula.
akhir sekali masukkan sayur2 kesukaan...
didihkan lagi beberapa minit, siap!

No comments: