Thursday, 25 November 2010

Oven dan Coklat


Salam Sayang...bertemu kembali di arena blogger ni...Rinduuuu serindu, rindunyaaaaaaaaaaaa..!!!ahahaha.

Sedar-sedar rupanya cuti sekolah dah selesai seminggu, ada lebih kurang lima minggu lagi nak aku lalui...kalau setakat duduk nganga jer sepanjang cuti sekolah ni tak best jugakkan...sure kehidupanku sangat-sangat membosankan!! masa ni ler aku termangu tak tau nak wat apa, ada jer benda-benda yang aku nak selongkar kat dapur tu...setakat nak masak biasa2 ni dah malas, aku dah bosan...aku nak sesuatu kelainan, maksudnya aku nk life membaking seperti suatu ketika dulu di UK...ehehehhe, ngada-ngada kan...kan..kan.

Nak membaking tak der oven, sedih kan....konon-konon, orang kata alang-alang nak beli oven biar ler beli yg high end, teringin nak pakai Zanussi yang harga ribu riban tu...tgh kumpul-kumpul duit tiba-tiba aku derhaka, pi beli baju...kasut...make up...jam tangan...duit simpanan aku yang tak berapa nak ada tu rata balik , macam tu ler dari bulan ke sebulan. tak pasal-pasal skrg ni Jam tangan jer dah ada 5pasang...cukup utk 5 hari bekerja wokehhh!!

Sekarang aku dah insaf dan sedar diri.....akhirnya aku berjaya kecek poket inchik hubby belikan oven kecik satu tak kisah ler kalau bukan dari jenama Zanussi sekali pun...hureyyyyyy!!! jadi ler buat lepas gian ^____^....TQ dear!!

Hari ni aku buat cekelat...dah mcm tsunami pulak, satu fenomena baru kebelakangan ni, tiap kali pi kedai baking(kedai Yummie) masing2(pelanggan) berebut2 membeli brg2 buat cekelat ni, aku pun tak nak ketinggallan lah kalau macam tu...hehehehe
Amacam?? ok tak??? testing utk buat hantaran pertunangan adinda bongsu aku mid of dec...

Macam Homemade chocolate yang pernah aku buat sebelum ni...click dekat SWEET, kat situ cari homemade chocolate....Maklum ler kan, dah ada kat Malaya, this time aku guna chocolate compound , white chocolate dan strawberry chocolate....godak-godak jer!..yang penting ada acuan yang cun dan color combination yang kelasss, mmg "fool proof ler" sure jadi nyerrr....you all bole tinggalkan msg kalau nak step by step yang detail key!

3 comments:

LENDANUAR said...

salam kak rozie...lenda pingin nak buat homemade coklat tapi xder guru ygnak mengajar..minta jasa baik kak rozie tunjukkan cara nak wat coklat homemade ni boleh x?tenkiu.............

PearlnScarf said...

k rozie.. kagum dgn kesungguhan akak .. nanti saya PM for step yer..

Rozie said...

wokeh my dear friends...
atas permintaan you berdua, nnti akak letak post handmade chocolate step by step bergambar...tp sblm tu akak nk wat cup cake dulu...tungguuu!!!eheheh