Monday, 18 April 2011

Fruit Coktail Pudding


Dah pernah buat sebelum ni...

aku guna tepung hoen kwee...satu tube tepung tu dibancuh dengan 4 1/2 cawan air dan 1/2 cwn gula di dalam periuk. Larutkan gulanya kemudian masakkan dia atas api sehingga pekat dan berkilat. masukkan ke dalam bekas, biarkan sejuk...kemudian potong kecil seperti potongan ais kiub atau kalau nak kecik lagi potong sebesar seketul nata de coco...eheheh

untuk kuahnya....

1 tin buah-buahan dalam tin- asingkan air dengan buahnya
gula- terpulang kepada citarasa
1 sudu besar tepung jagung/ tepung kastad(bancuh dengan 1-2 sudu besar air)
1/2 tin susu cair
1/2 tin air
daun pandan
sedikt garam

Air dan gula di masak hingga larut masukkan daun pandan sekali, masukkan air buah, didihkan sebentar. Masukkan susu cair, agak2 dah berwap tu masukkan tepung jagung/tepung kastad, kacau...akhir sekali masukkan buah dalam tin.

Setengah orang masukkan kuning telur atau sebiji telur ke dalam kuah...kalau nk masukkan telur, semasa di awal penyediaan, telur dan gula perlu di pukul sebati sebelum dimasukkan ke dalam adunan(petua untuk menghilangkan hanyir telur)...jadi, tak perlu lagi menggunakan tepung jagung...bagaimana pun cara ni aku tak biasa buat, kerana tekak tak boleh nak terima kehadiran telur dalam kuah tu...huhuhuhu

**puding yang telah siap di dadu tadi di masukkan ke dalam bekas kemudian masukkan kuah koktail...sedap dimakan sejuk...letak ais kiub, perghhhh...terangkat!!

4 comments:

Sheila Shafeareen said...

as'salam sdp nya time panas ni ..mmg kena le kesedapanyan masuk ke tekak nyaman aje...

cik cek said...

Salam...

Nyum...nyum...sejuk terasa masuk kat tekak ni...

Chik Mimi said...

nyum nyum ni sedap ni hirup time panas2 ni

Rozie said...

Betul...betul...cuaca panas-panas memang best layan puding sejuk2...