Saturday, 21 May 2011

Puding Tembikai




Tengok resipi ni di Blog cendana kasih, terpikat kerana kecantikannya...eheheh. Rupa puding ni betul-betul membuatkan hati aku rasa tenang. Rasanya lebih kurang Puding Pelangi, cuma puding ni sedikit beza kerana adunannya dicampur dengan 2 keping roti gardinea... First time aku tengok inchik hubby makan puding 3-4 potong sekali hadap. Biasanya dia tak suka makanan yang manis-manis ni.

Lapisan tu kurang ketara sikit sebab masa buat ni dah pukul 9.30pm, nak lapis satu layer ke satu layer tu kena tunggu lapisan mula-mula keras sikit baru ler letak lapisan seterusnya..letih aihhh nak tunggu sebab bantal pun dah memanggil-manggil,aku buat 2 adunan pulak tu. lapisan mula-mula tu belum firm lagi aku dah letak lapisan seterusnya so, ada ler yang terbocor sana sini...walau macamana pun masih sedap mata memandang, nak mengaburi mata-mata yang memandang, aku posing ler puding ni atas Pinggan Royal, ala-ala posing atas karpet merah gitu...ahaksss!...eheheh

Jom try....(aku copy-paste dari blog cendana kasih)

( Resepi Kak Long Lyn)
BAHAN-BAHAN

1 paket agar2 serbuk (dalam 15gm) tp kalo guna agar2 tali pun xde masalah, cuma kena pandai agak air le
2 keping roti gardenia
6 cawan air
1 1/2 cawan gula (kurangkan kalau x suka manis)
1/2 tin susu pekat
2 sudu besar mentega
1 sudu kecil esen vanila
cincau- dipotong kecil (utk dibuat biji tembikai)

kalo takde cincau, ambik sikit agar2 tu, warnakan hitam, bila beku, potong kecik2

Cara-cara
-rebus agar2 ngan air..
-bila sudah larut masukkan gula..
-apabila mendidih masukkan mentega..
-kemudian masukkan susu..
-ambil sedikit adunan agar2 ni kemudian blendkan ngan roti sampai sebati..
-kemudian tuang semula kedalam agar2 tadi..kacau rata...

-dlm bekas lain bubuh sedikit warna hijau..masuk ke dalam loyang...jangan banyak sangat cukup untuk buat kulit dia je...biar beku skit je jangan beku sangat nnt x melekat pulak bila bubuh warna lain..
-lepas tu letak adunan plain untuk buat kulit yang warna putih pulak...biar beku sedikit..
-kemudian letak adunan warna merah pulak...
-tabur cincau untuk buat biji tembikai..biar beku betul2...sedap dimakan sejuk2.....




4 comments:

Chik Mimi said...

wah cantiknya nak pulak possing ataih red carpet tu :>

hani said...

salam kak,
terguda la dgn puding tembikai akk

nuwairani ismail said...

canteknya puding ni.....

Rozie said...

mimi...kalu letak sebelah ngan cheese tart mimi mmg bagai pinang dibelah dua! tak gitu...cik senah, ehehehe.

hani...sebab terguda tu ler akak try test resipi ni

nuwairani...
tukang komen pun cantik...;)