Tuesday, 7 July 2009

Mari Main Fondant...

Meh kita main fondant...
Masa buat image Autobot sign, Transformer...
asalnya nak buat image transfer,
fikir punya fikir tak berani plak takut herot sana sini...
maklum ler aku ni bukan sabar sangat orangnya...:D

Dah puas fikir dan tak nak amik banyak risiko...
so, aku pilih guna fondant jer.
Yang best sekali kat sini sekarang ni dah ada jual readymade fondant khas utk "suitable for vegetarian"....
dengan harga yang murah...sukaaaaaaaa!!
Selamat pound aku dan
selamat aku satu proses,
tak payah susah-susah nak menguli...best...best...best!!
Tapi bole tahan gak menguji kesabaran sebab fondant tu lembik, shape yang aku dah potong cantik2 bila tersilap skit jer bole senget...
dah ler pakai pisau potong bawang jer..
lama jugak aku menggodam!...

Photobucket

Bila dah siap Autobot sign...banyak lebih fondant lagi.
So masa yang teramat sesuai untuk aku main-main lagi... :))
aritu aku ada tertengok kat satu blog seorang minah salleh dari US buat roses dari clay...
dia tunjuk satu persatu...
nampak macam senang jer...
so, aku try menggunakan fondant...
alhamdulillah menjadi, tapi masih belum cantik lagi macam minah salleh tu buat...
but the point is the idea how to make it...org kata practice make perfact...
so kat sini aku nak share ngan kawan-kawan semua....
ada banyak lagi yang aku dah buat selain roses aku ada buat daun,
butterfly ngan tiny bear...saja buat then keringkan...
bila dah tiba masanya nnti aku letak kat atas kek...(entah bila ler tu...)

Photobucket

Penerangan untuk gambar 1 dan gambar 2 yang kurang jelas...
yang lain rasanya tgk gambar dah bole faham kot...

a. buat 7 bebola kecil..
b. Leperkan setiap bebola tu...lonjongkan sedikit.

2 comments:

Noor said...

Salam rozie...akak nak tanya sikit..bab fondant nie...lepas kita bentuk bunga tu adakah ianya kering atau basah sebab akak dah buat tapi setelah jemur satu hari ianya masih basah jugak tak kering kering. Adakah fondant memang camnie..atau akak yang silap buatnya. hihi

Rozie said...

salam Kak noor...fondant ni mulanya mmg basah/lembap...

lepas bentukkan bunga tu, keringkan dengan suhu bilik jer pun ok,tak perlu di jemur. Biarkan bunga fondant tu kena udara...salah satu yg boleh membantu, lapik bunga fondant tu dengan tisu atau apepe yg boleh menyerap kelembapan fondant...

biasanya seminggu sblm mendeko kek dengan bunga fondant, bunga tu dah buat siap2...dia akan keras, kalau baling bole pecah...eheheh

tak kering sgt/kering2 manja pun ok jer,bole hias kat kek asalkan masa susun bunga fondant atas kek, shape bunga tak lari...

saya pun try n erro jer...eheheh