Style Zaliana "Jurnal Rasa"
resipi aku ambil dari MyR...menghabiskan stok urid dhall yang dah berbulan kat dalam peti doraemon
- 200 gm ( 1 cawan) kacang hitam (Janggri) yg telah dibuang kulitnya- kat UK ni diorg panggil Urid dhall, dah siap buang kulit...
- 110 ml air
- 1 biji bawang besar (potong dadu)
- 2 tangkai cili kering (buang bijinya dan gunting halus)
- 2 tangkai daun kari (gunting halus)
- 1 1/2 sudu teh garam
Cara-cara
-
Basuh kacang hitam dan rendam hingga lembut dan kembang kira-kira 20 minit. Toskan airnya.
-
Kisar kacang didalam blender bersama air. Kalau mata blender tak berpusing, tambahkan sedikit air lagi setakat membolehkan ia berpusing.Jgn terlalu byk nanti adunan cair susah untuk digoreng.
-
Letakkan paste tadi kedlm bekas dan gaul bersama bahan-bahan lain. Sudukan ke dalam minyak panas dan goreng hingga masak.
1 comment:
eh eh so cute nyer vadey u nie. nampak menarik, kalau makan satu mesti takleh stop nyer....
Post a Comment