Thursday, 22 October 2009

Birthday kek

Baru nak terrajin sket nak upload gambo, broadband plak lembab! adeyyy, memang saja jer tau x nak sokong aku dlm usaha murni aku nak membersihkan sawang2 ni...cehh!!

Namun demi kawan2 aku yang kat sini....
Sekali lagi kek birthday setelah sekian lama aku berselimut dalam kepongpong batu!





Hasil macam biasa ler...tetap maintain comot :))
kek Coklat dengan Butter Icing dan sedikit fondant, Nama tuan punya kek terpaksa dirahsiakan.

8 comments:

ME's Delight said...

salam k.rozie..nk tanya, buat camne yer bentu car tu?lawalah...nk try gak buat pelbagai jenis bentuk kek..tp x reti..boleh akak tlg ajarkan?thanx...well once again..nice cake!!

Rozie said...

salam ME...akak buat ikut logik akal jer, x belajar mana2...eheheh

mula2,bakar kek dlm bekas segi empat...sejukkan.

kek yg dah sejuk tu potong 1/3 bahagian then asingkan ke tepi...

2/3 bahagian lg tu maintain jadikan bahagian body kereta then potong ikut shape kereta yg mcm ner yg kita nak..

yg 1/3 bahagian kek yang di asingkan tadi tu potong ikut saiz yg sesuai untuk menjadikan bahagian cermin dan bumbung kereta...potong bahagian yg tak perlu..
sambungkan semua part2 tadi dengan buttericing...pas tu trim lagi dan potong part2 yang tak perlu untuk lebih kemas...

lepa dengan BC keseluruhan shape kereta, simpan dlm fridge beberapa jam pas tu sambung proses mendeco...

ada faham ker?? kalau blur tanya lagi eksss, dun worry sbb kita yg buat dia...eheheh

ME's Delight said...

heheheh...besar mana ye saiz segi 4 tu?8X8 ke? 9X9?...kek jenis span boleh ke potong2 camtu?ke k.rozie guna butter cake?hohoho..nmpk cam paham...nk try gak buat..tp kena b'guru ngan k.rozie dulu...huhuhuhu..

Rozie said...

salam ME,
kek ni akak wat kek coklat biasa...

kek span pun bole gak , potong ngan pisau mata mcm gergaji tu insyallah tak jadi masalah...

mula2 mmg akak nk wat kek span coklat jer, tapi bila tuan badan nk kek coklat biasa so akak tukar plan...loyang yg akak guna saiz 8x8, tapi kalau nk wat 9x9 pun bole gak kan sbb kita yg buat dia, nnti kretanya jadi beso sket lah...

lagi satu bergantung kepada sukatan jumlah adunan, kalau satu adunan tu mcm sikit jer, nnti keretanya jadi kecik ler...eheheh

akak pun tak pandai mana...semua yg akak buat kat dlm blog ni belasah jer ehehehh...kita yg buat dia, takkan masuk penjara ...masuk tong sampai u biasa lah...wakakakak

Rozie said...

***masuk tong sampah tu biasa...eheheh

ME's Delight said...

hoohhoho..biasalah tu kalau tong sampah...E pun selalu..ingat nk asah skill, tp kek sape nk mkn??anak2 pun dh puas mkn..ok.thanx k.rozie..nk try gak buat kek 3-D ni..tp tulah..ntah bila dpt kubuat..tunggu sajalah...nnt E maklumkan kt akak..kalau E dh buat..hehehe..thanx again..

kak ina kl said...

salam rozie..ingatkan balik ke sini..senyap sunyi aje blog kamu ..wah akak salutelah kamu ni..dah pandai buat design cam ni..akak memang fail kalau nak buat cam ni..

akak nak ambil resepi kek lapis yer..

Rozie said...

salam kak Ina, sila lah tak kena kan bayaran apepe pun...eheheh

tu ler, mmg lama dah menyepi ...habuk dan sawang pun dah tebal seinci...eheheh.

Macam2 yang berlaku sepanjang tempoh itu, dari kesibukan bekerja, menyiapkan tempahan syawal, keguguran anak hinggalah proses berpantang...skrg ni baru ada semangat skit nak mengupdate blog...harap-harap lepas ni tak bersawang lagi sampailah hari-hari terakhir nak balik Malaysia..

Insyallah sy akan balik bulan Feb nnti...