Resipi Hana kat Nipon...mintak izin kopipes yer
- kulit popia secukupnya
- UNTUK INTI
- 1 batang carrot - dihiris halus
- 1 biji sengkuang kecil - hana gune lobak putih
- 1 mangkuk kubis yang dihiris halus
- taugeh - jika suka (hana x ltk)
- 1 biji bawang besar - potong dadu
- 1-2 sudu makan udang kering - rendam,toskan n blend
- 1 sudu mkn sos tiram
- garam
- perisa@gula
- UNTUK SAMBAL SIRA
- 2 sudu besar cili kisar
- 1 sudu makan bawang merah n putih kisar
- 2 sudu besar sos chili - hana guna sos cili thai
- sedikit belacan - jika suka
- sedikit air asam jawa@cuka
- gula melaka@gula putih
- garam
- bijan sangai
Cara-cara
- UNTUK INTI - tumis bawang besar, masukkan sos tiram. tumis hingga naik bau. masukkan udang kering. kacau rata. masukkan sengkuang, carrot, kubis dan taugeh jika suka. perasakan dengan garam dan juga perisa@gula. tutup api dan sejukkan. Isi ke dalam kulit popia tadi dan goreng hingga kekuningan.
- UNTUK SAMBAL SIRA - panaskan minyak, tumis bahan2 tadi hingga agak2 pekat. masukkan popia yg dh digoreng tadi. kacau rata. matikan api dan taburkan bijan. siap utk dhidang!
- Selamat Mencube.
1 comment:
sedapnya..terliuq..
Post a Comment