Idea ni adalah kombinasi daripada jacket potato dan mash potato dengan sedikit penambahan... senang dan simple...
Step 1
i. sebiji kentang saiz yang besar~
cuci bersih , cucuk kentang dengan garfu secara rawak...
bungkus kentang dengan aluminium foil dan bakar dalam
oven hingga empuk lebih kurang 1jam dengan suhu 200c.
Step 2
ii. sementara nak tunggu kentang masak, boleh lah buat gravynya...(resipi gravy ni adalah kopipes daripada gravy resipi chicken chop kat bawah)
1 - 2 mangkuk stok ayam(1-2 mangkuk air suam + 1/2 - 1 kiub ayam)
1/2 biji bawang besar~ cincang
2 sudu besar olive oil
1 1/2 sudu besar tepung jagung~ bancuh dengan sedikit air
beberapa ketul button mashroom dihiris
1 sudu besar worchester sauce(aku tak der sos ni, aku tukar dengan 1 sudu kecil kicap habhal, untuk seimbangkan rasa)..
serbuk lada hitam
secubit daun parsley.
Panaskan olive oil, tumis bawang besar hingga kekuningan,
masukkan stok ayam dan didihkan.
masukkan worchester sauce/ kicap habhal, lada hitam dan daun parsley...
x der daun parsley pun ok jer.
masukkan mashroom, didhkan lagi.
akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung, kacau hingga pekat.
Step 3
iii. Bila kentang dah masak, belah 4 di tengah2...tapi jgn sampai putus. Buka sedikit kentang tadi, lenyek bahagian dalam dengan garfu, kemudian taburkan dengan segenggam cheese(mix mozarella cheese n cheddar cheese - best). Lepas tu grill sekejap permukaan jacket potato dalam oven utk cairkan cheese. keluarkan dari oven terus tuangkan gravy di atasnya...terus ngap, sedapnya kalau makan panas-panas.
NASI DAGING UTARA
5 weeks ago
No comments:
Post a Comment