Sunday 5 February 2012

Roti Canai Telur



Ini ialah Breakfast pagi ni...tapi bukan lah pagi sangat, bole ler di kira BRUNCH. Aku kureng suka buat roti telur ni as a breakfast sebab melecehkan, lebih-lebih pagi ketika Virus M melanda.

Tapi disebabkan permintaan baby besar, nak tak nak kena buat juga, lagi pun upahnya ialah Menonton Movie di GSC Alamanda, Putrajaya ...kwang...kwang...!


Dah ada entry roti telur ni..tapi sebabkan cuti arini, so terajin skit nk mengupdate blog arini..ehehe

Dohnya menggunakan doh Roti Canai yang telah di buat malam tadi:-

550gm tepung gandum
230gm air
3 sudu susu pekat manis
garam
1 sudu besar butter yang di cairkan
1 biji telur
margerin untuk melumur doh

Cara:
Bancuh bahan-bahan air,susu,garam,butter dan telur di dalam satu bekas.
Dalam bekas lain(loyang menguli), masukkan tepung gandum.
tuang bancuhan air tadi kedalam tepung sedikit demi sedikit hingga habis, uli menjadi doh selama 15 minit.
Rehatkan doh 5 minit. kemudian uli semula selama 10-15 minit dan rehatkan semula doh lagi 5 minit kemudian uli semula lagi 10-15 minit.Pastikan doh di uli selama 3 kali di selangkan dengan 2 kali rehat. .Doh akan menjadi liut dan tak mudah terkoyak.Jangan terlebih uli nanti doh menjadi terlalu lembik atau keras.
Bahagikan doh kepada 10-11 bahagian, kemudian bulat-bulatkan doh. Setiap doh di lumurkan dengan margerin kemudian simpan dalam suhu bilik semalaman.

Inti Roti:-
4 biji telur + secubit garam~ kocakkan kemudian goreng sambil dikacau seperti membuat scremble egg, jangan terlalu masak/kering...biarkan seperti scremble egg yang basah-basah/lembab.
2 ulas cili merah~ hiris halus
1 labu bawang besar~ hiris halus
2 biji kentang yang di rebus~ pecah-pecahkan kentang tersebut, jangan di lecek.
****Gaulkan semua bahan-bahan di atas menjadi satu.

Tebarkan doh roti canai, masukkan inti telur dan lipat seperti membuat mertabak..goreng hingga kekuning-kuningan. Bolehlah di hidangkan..
Enak di makan dengan Kari Ikan@kari ayam...

Anak-anak aku kurang suka makan roti telur ni sebab intinya ada bawang dan cili..so, aku buat roti telur style mamak KL untuk mereka...kami suami isteri makan versi yang berbawang, rasanya tengahari ni sebelum keluar makan roti telur juga..tak payah masak dah..ehehe

No comments: