Monday, 20 December 2010

Coklat oh Coklat

Salam semua...seperti yang dijanjikan,
Sebelum tu biar aku berterus terang dulu, sejujurnya aku mmg tak pernah mendapat pendidikan formal dlm bidang masak memasak ni, semuanya explore sendiri dan hasil dpd bertanya kawan2 dan orang2 yang shopping kt kedai baking...ngeeee. Aku buat kesmpulan sendiri mcm ni ler buat coklat...sapa-sapa yang ada info yg lebih baik di alu-alukan utk berkongsi di sini supaya kita sama-sama dapat manfaat...
Ni adalah cookng chocolate...murah jer, just utk wat deco, actually kalau pakai white choclate compound lg sedap, then letak favour dan pewarna yg kita suka...tapi aku tak pakai sbb tak der jual packet kecik..so aku guna cooking chocolate jer..

yang ni chocolate compound...rasa sebijik mcm coklat cadbury @ coklat berjenama yg lain tapi harga jauh lebih murah, depa pun guna coklat compound mcm ni gak utk wat coklat pemes tu.
step pertama/ layer satu...cairkan coklat mngikut design yang kita nak. Nak cairkan coklat mesti guna kaedah bouble boiler iaitu:-
di atas dapur gas dgn api kecil, letakkan periuk yg berisi air (kurang dr 1/2 periuk), tenggekkan bkas tahan panas yg lain di dlm periuk tersebut,masukkan coklat...bontot bekas tu cecahkan skit kt air tu..biarkan coklat cair, then masukkan dlm piping bag..sedia dgunakn utk mendeco coklat..hati2 sbb coklat panas.
layer 1~ dah siap first layer, keraskan kt dlm fridge sekejap
layer 1~ dah keras, kuarkan dr fridge, masukkan 2nd layer jika ada, fridge kan...then 3rd layer frdge kan...dan seterusnya...
bila dah siap design bahagian yg kolor2 tu, step seterusnya ialah cairkan milk choholate compound, bubuh dlm acuan 1/4 @ 1/2 penuh acuan..fridge kan lg, masukkan inti yg kita suka...gambar di atas, aku sudukan inti peanut butter dan letak almond...kita bole letak kismis, hazel nut, jelly, ais-cream wafer dan sebagainya.
yang ni aku letak cereal rice crispy... pas siap letak inti , sudukan memenuhi acuan dengan coklat compound lagi...then masukkan semula ke dlm fridge 5 minit then bole lah dikeluarkan dari acuan...sedia utk di nikmati...

taaaraaa, dah siap!yg ni aku buat utk buah tangan sempena pertunangan adik aku...

10 comments:

LENDANUAR said...

tq very much kak sebab shar camna nak wat home made coklat ni...hepi sgt nih...leb u....lenda minta ijin copy & simpan sendiri note ni ye......leb u byk2.muah3x

::Azura Rahman:: said...

wah.. cmni ye caranyer.. leh cuba laa nnti.. cantik laah.. boleh bukak utk tempahan.. ekeke..

Aqil said...

akak thanks share info nih..teringin gk nk wat sendiri hu2 ;D

Rozie said...

TQ...nnti bila dah cuba jgn lupa info yer, nk pi intai...ehehhe

haniQaseh said...

tima kasih coz share cara2 nk bt coklat homemade nie.dah lama tie nk try tp x tahu nk bt mcmana...best nyer nanti tie nk try ....

HaSue said...

salam kak..miss u!hehe..
suka tengok akak buat n tunjuk step by step..smgt jer nak mencuba tp kan..x pasti lak kat sini ada jual atau tak coklat compound tu..biasa brand apa je pilihan yg ada kak..?

Nurita Zakaria said...

kat mane beli compound coklat n harga brapa ye??

ARMY'S WIFE said...

semoga Allah memperluaskan ilmu akk...tq sbb share

mama danish said...

salam cm ner nk cri coklat compound 2? lau guna coklat cabury ok x

wawa mat supri said...
This comment has been removed by the author.