Saturday 12 February 2011

Chilled Mango Cheesecake

Kes teruja tengok cheesecake terposing kat DTS CMG, so aku pun terus pi shopping beli manggo ...cheesecake ni senang jer tapi aku susahkan diri aku dengan menambah sana sini serba sedikit seperti tambahan susunan buah mangga kat atas tu then aku lapiskan dengan lapisan agar2 di bahagian atas sekali..mango emulco mmg lama dah ada dlm simpanan, so aku letak skit bg wangi...bahan lain aku tiru sebijik2....

next time aku nk letak gula lebih skit sbb aku rasa cheesecake ni kurang manis sbb aku guna icing sugar...lagi satu, air suam yg 125ml tu aku rasa next time aku nk kurangkan kpd 60-70ml jer sbb mcm lembik sket

resepi ni aku kopipes dr blog CMG

BAHAN-BAHANNYA :-)
200 gram biskut marie aku guna biskut digestive
100 gram mentega, dicairkan
250 gram cream cheese
60 gram gula halus
2 biji buah mangga masak ranum, 1 dikisar isinya, 1 lagi didadu
1 1/2 camca besar gelatin halal (mat guna jenama "NUR")
125 ml air suam
200 ml whipping cream, disejukkan (1 kotak kecil)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Biskut marie dihancurkan (mat guna food processor), kemudian masukkan mentega cari sedikit demi sedikit sehingga mandapat bancuhan yang boleh dikepal. Masukkan dalam tin springform berukuran 8 inci (20 cm) dan tekan padat2. Sejukkan dalam freezer.
  2. Putar cream cheese dengan gula halus hingga berkrim, masukkan puree mangga tadi, putar rata. Dalam bekas lain, putar whipping cream hingga kembang, kemudian masukkan ke dalam bancuhan keju tadi. Gaul rata menggunakan spatula. Ketepikan.
  3. Gelatin halal di bancuh bersama air suam, kacau hingga larut dan kelihatan jernih. Tuang ke dalam adunan cheese tadi, kacau rata dan masukkan 1/2 dari buang mangga yang didadu tadi, gaul rata. Tuang dalam tin yang disejukkan dalam freezer tadi, ratakan.
  4. Simpan semula tapi kali ni dalam peti sejuk selama 3 - 4 jam atau hingga keras. Keluarkan dari tin, hias atasnya dengan baki buah mangga dan hidangkan..
CATATAN MAT GEBU :- Masa nak keluar kan kek dari tin, mat basahkan tuala dapur dengan air suam dan pekap keliling tin cake tadi sehinga kelihatan kek sedikit longgar dari tin. Kemudian bila nak potong, mat layur pisau atas api sekejap. Selamat mencuba untuk

2 comments:

HaSue said...

takde gmbr dah potong ke kak?nampak sodap tuu..hehe

Rozie said...

sorry sue,bila dah potong trus ngap, dah abis br terngat...huhuh