Sumber: Majalah Seri Dewi dan KELUARGA edisi Semarak Lebaran/September 2011
Ubah suai sikit kut kesesuaian..cara mengadun pun dah diubahsuai..
Bahan:
14 biji telur gred A
6 biji putih telur
200gm gula(resipi asal 250gm)
200gm tepung gandum
50gm tepung jagung
1 camca makan ovalette
1 camca teh vanila
450gm butter(suhu bilik)
5 camca besar susu pekat manis
3 camca besar horlick
pewarna merah dan pes strawberry
20gm buah prune tanpa biji.- lenyek sedikit dan gunting kecil-kecil
Cara:
Masukkan semua bahan ke dalam mixer kecuali pewarna dan prune. pukul dengan kelajuan tinggi hingga kembang. Bahagikan kepada 2 bahagian sama rata.
Satu bahagian diwarnakan dengan warna merah dan pes strawberry manakala satu bahagian dibiarkan dengan warna asal.
Bakar warna asal 2 lapisan diikuti dengan 2 lapisan strawberry , kemudian susun buah prune. ulang sehingga selesai..
2 comments:
Salam Rozie, apa khabar? Amboiii dah siap kek lapis dah dia...ngencess jek akak tengok tauu... Selamat Hari Raya la eh...ucap awal sikit takut terlepas terus lak nnt..hehe
Salam kak Ummi...alhamdulillah sihat-sihat belaka...Salam Aidilfitri untuk kak ummi sekeluarga jugak, saya ni pun bukan rajin memblog lately..asyik tenggelam timbul jer...
Biasa2 jer tu kak ummie kalau banding ngan kak ummie yg iron lady ni...memasak tip-top, rajin sesgt pas tu keja ofis lagi..skrg ni dah pemes plak...iskkk, bangga sgt dapat kenal ngan kakak ummie yg pemes ni...eheh
Post a Comment