Balance pastry cheese tart 2-3 minggu lepas...baru dapat seru nk letak kastard dan buah kat atasnya...ekekkek. Buah2 tu aku buh jer apa yang ada kat dlm simpanan ..sebab dah 2-3 kali beli buah strawberry habis kena ngap ...ada yang dah berkulat sebab lama sangat seru nak sampai...huhuhu...sib baik buah kiwi tu tahan lama skit, so boleh guna...
Resipi Pastry dah ada kat
sini...
Inti Kastad
250ml susu segar
2 sudu besar tepung kastad
1 1/2 sudu besar gula
sedikit garam...
**buah-buahan kesukaan
Campurkan semua bahan kastad, kacau atas api sederhana hingga pekat...tutup api.
***cairkan cooking chocolate dgn kaedah double boiler, sapu pada permukaan dalam pastry sebelum letakkan kastad tadi untuk mengelakkan pastry lembik dah basah bila kita letak kastad tu...lepas tu letak ler kastad yg masih panas tu, then diikuti dengan buah2an kesukaan...susun ikut selera masing-masing...
kalau nak nampak cantik dan berkilat, letak ler glaze pada permukaan buah sama ada guna jem aprikot ataupun agar-agar/jelly yang warna clear...
No comments:
Post a Comment