Tuesday 16 October 2007

Fruit Tart


Aku memang penggemar fruit tart..

Bahan

Pastri ~ resipi Mat Gebu
113gm mentega
75gm gula halus
1 biji telur gred A + 1 kuning telur
250gm tepung superfine/gandum
1 sudu teh esen vanilla (optional)


Dalam tart~ ikut suka hati aku

coklat masakan secukupnya untuk mengalas tarlet di bahagian dalam~cairkan menggunakan kaedah double boiler
200ml whipping cream
2 sudu besar gula icing
secubit garam
Buah-buahan ikut selera~ peach dalam tin, strawbery, anggur, kiwi, mangga dan lain-lain.

Cara
Pastri

-Satukan mentega dan gula, kacau hingga gula hancur
-masukkan telur dan terus kacau hingga berkrim.
-masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil di adun hingga doh menjadi lembut
-bungkus denga plastik/cling film, dinginkan dalam peti sejuk selama 2 jam.
-canaikan adunan, terap menggunakan pastri cutter dan masukkan ke dalam bekas
tartlet.(masukkan dalan muffin tray pun bole aje!!) cucuk sedikit dengan garfu.
-Bakar dalam oven dengan suhu 180C selama 20 minit/hingga masak, biarkan sejuk.
-Sapukan dengan coklat masakan.

Dalam

-Putar whipping cream hingga kembang
-masukkan garam, putar lagi
-masukkan gula, putar hingga bertanduk
-Letak krim yang telah siap ke dalam piping bag
-paipkan krim ke dalam tart, susun buah-buahan kesukaan.
-Sapukan permukaan buah-buahan di atas tart tadi dengan jem aprikot untuk mendapatkan
kesan berkilat.

No comments: