Resipi Kak Alma...
Aku dah buat 2-3 kali...hasilnya memang best...tak caya, cubalah.
Untuk menghasilkan kek ini , memang memerlukan kesabaran yang tinggi...
Tapi, bila dah siap memang berbaloi!!!!
Bahan..Bahan A10 biji telur
200gm gula kastor
1 sudu besar ovallate
1 sudu kecil esen vanilla
Bahan B450gm pure butter
380gm susu pekat manis
Bahan C150gm kaya
100gm horlick
250 tepuing hong kong/tepung gandum
1.3 cawan air ais
Cara...-Pukul bahan A sampai gebu(macam nak buat adunan bahulu)
-Campurkan air sejuk sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga habis.
-Dalam bekas lain, gaul sebati bahan B
-Masukkan bahan B ke dalam bahan A, kacau sebati dan campurkan bahan C.
-Bahagikan adunan kepada 3 warna~ 4-5 sudu besar warna merah, 4-5 sudu besar warna hijau dan selebihnya biarkan warna asal.
-Panaskan oven api bawah sahaja(250C). Griss loyang bersaiz 8x8x4".
-Masukkan setiap satu adunan warna merah dan hijau di dalam bekas sos/piping bag berasingan.
-Tukar api oven kepada api atas sahaja (grill)
-Tuangkan satu senduk/3-4 sudu besar dalam loyang adunan warna asal untuk lapisan pertama~ bakar hingga kekuningan, keluarkan daripada oven tekan sedikit dengan belakang senduk atau sudu untuk meratakannya...(ulang proses hingga mendapat 4 lapisan warna asal)
-Untuk lapisan berwarna-warni, paipkan warna hijau dan merah secara melintang berselang seli untuk setiap lapisan. Jika lapisan warna-warni pertama dimulai dengan hijau, maka lapisan warna-warni kedua mestilah dimulai dengan warna merah. ulang lapis hingga adunan berwarna habis.
-Akhir sekali buat 4 lapisan warna asal..
-setap lapis cuma memerlukan lebih kurang 5 minit masa membakar
-kalu blur...boleh lah rujuk kepada
sini
1 comment:
Lawa kek lapis...kena laa dgn tgn yg memotong dan baju si pemotong tu...anak sapa lah tu ek?..ahaksss...
Post a Comment