Resipi asalnya daripada DianA. Aku olah sedikit mengikut apa yang ada dalam kabinet...Best giller bagi penggemar Cheesecake!!!
Bahan1 1/2 cawan biskut digestive ~ hancurkan
1 1/2 cawan biskut cream cracker ~hancurkan
2/3 cawan gula kastor
2/3 cawan mentega~ cairkan
300gm soft cream cheese
2 sudu kecil jus lemon
2 sudu besar serbuk gelatin
1/2 cawan air panas
500ml whipping cream
2/3 cawan gula
1 botol sos/topping/filling strawberry
Cara
-Gaul sebati biskut digestive, biskut cream cracker dan gula kastor bersama mentega cair .
-Tekan adunan ke dasar springfoam hingga padat dan rata, simpan di dalam peti sejuk.
-Pukul whipping cream menggunakan mixer dengan kelajuan tinggi sehingga kental~ ketepikan.
-Campurkan serbuk gelatin bersama air panas, kacau hingga larut~ ketepikan
-Pukul cream cheese bersama gula dan jus lemon hingga sebati, masukkan larutan gelatin.
Pukul lagi .
-Masukkan whipping cream, gaulkan adunan hingga sebati dan rata.
-Tuang adunan ke dalam springfoam yang mengandungi biskut tadi.
-Simpan di dalam peti sejuk beberapa jam sebelum dihidangkan, seelok-eloknya biarkan
semalaman.
-Ketika hendak menghidang tuangkan sos strawberry di atasnya, barulah dipotong...
2 comments:
Rozie..amboii pro nye gambor.. cantiknya deco..hehehehe.. Mmg sedap, thanks kerana bagi utk kita org..
kehkehkeh...baru jer kejap tadi pi kedai hijau cari buah strawberry!!! kebetulan jer tuh
Post a Comment