Monday, 29 October 2007

Bombay Biryani


Masakan kegemaran Hubby....

Bahan:

400gm daging kambing/lembu
3 biji buah tomato ~ potong kiub
3 biji bawang besar ~ cincang/potong kiub
2 ulas bawang putih ~ kisar
1/2 inci halia~ kisar
150ml yogurt ~ di pukul sedikit
2 biji ubi kentang dipotong 4 (optional)
kismis(optional)
2 cawan air
beberapa tangkai daun ketumbar
1 paket rempah Bombay Biryani
1/2 cawan minyak sapi~ minyak masak pun boleh daaaa
Pewarna kuning (optional)

Nasi

3 cawan besar Basmathi
air secukupnya
garam


Cara

Penyediaan Kari

-Panaskan minyak, tumis bawang besar hingga kekuningan/layu.
-Masukkan daging, kacau dan biarkan seketika.
-Masukkan buah tomato, kacau lagi.
-Masukkan rempah biryani, biarkan seketika , kacau sekali-sekala.
-Masukkan bawang putih dan halia yang telah di kisar tadi, biarkan 1-2 minit.
-Masukkan air,kecilkan api, reneh sehingga daging empuk. (ambil masa 1-2 jam bergantung
kepada daging))
-Tambah kentang jika suka.
-Bila daging telah empuk, masukkan yogurt.Masak hingga kuah agak pekat dan terbit minyak.
~ pastikan kuah dalam anggaran 1 cawan.tutup api, ketepikan.

Penyediaan Nasi

-Rendam beras selama 1/2 jam.
-Rebus 2/3 periuk air , masukkan garam.
-Setelah air menggelegak, masukkan beras...rebus beras sehingga 3/4 masak.
-toskan.

Penyediaan Nasi Biryani

-Masukkan sebahagian nasi tadi ke dalam periuk bersih.
-Masukkan kari daging di atas nasi tadi.
-Tutup kari daging dengan nasi yang sebahagian lagi, bermaksud kari berada di tengah-tengah
nasi.
-Taburkan sedikit pewarna kuning, kismis dan daun ketumbar.
-Tutup periuk, wapkan dengan api yang kecil hingga nasi betul-betul masak.
-Gaul nasi apabila hendak di hidangkan.


Rempah biryani yang selalu aku guna di Malaysia

Rempah Biryani yang aku guna di UK

No comments: