Resipi sumbangan Lilyvalley
Antara resipi kesukaan aku. lepas masak terus ngap, memang terangkat!
Bahan3 biji telur
275gm tepung gandum
220gm gula halus
150gm susu segar/UHT
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovallate
i sudu kecik esen Vanila(optional)
Mangkuk kertas secukupnya
Bahan inti kelapakelapa parut
gula merah
1 sudu tepung jagung di bancuh dengan 1 sudu air
2 helai daun pandan
-Masukkan semua bahan ke dalam kuali kecuali bancuhan tepung jagung,
-Masukkan sedikit air jika perlu.Masak hingga kering dengan api perlahan. sejukkan
-Bulat-bulatkan sebesar biji guli.
Cara penyediaan apam-Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk, pukul dengan kelajuan tinggi selama6-8 minit.
- Bahagikan kepada beberapa mangkuk dan titiskan dengan pewarna kesukaan anda.
-Masukkan setiap adunan kedalam piping bag/plastik berasingan.
-Paipkan 1/2 adunan ke dalam mangkuk kertas
-masukkan inti kelapa yang telah dibulat-bulatkan tadi di tengah-tengah
-Paipkan lagi adunan yang berwarna tadi ke dalam papercup 3/4 penuh
kukus selama 10-15 minit..
*Untuk mendapatkan bentuk apam yang kemas, masukkan paper cup kedalam acuan tart atau acuan muffin atau apa sahaja bekas yang boleh menyokong kertas paper cup berdiri tegak...
No comments:
Post a Comment