Tuesday, 16 October 2007

Cotton Soft Japanese Cheesecake


Lagi Resipi Kak Alma..

Best, sekali hadap dah habis....

Bahan A
250gm cream cheese
50gm butter
100ml susu segar
6 biji kuning telur
1 sudu besar jus lemon
1/4 sudu garam
60gm tepung kek/superfine
20gm tepung jagung

Bahan B
140gm gula
6 biji putih telur
1/4 sudu kecil cream of tar tar ~ aku gantikan dengan 3/4 sudu teh jus lemon

Cara
-Cairkan crean cheese , butter dan susu menggunakan kaedah double boiler~ sejukkan.
-Campurkan tepunggandum, tepung jagung, kuning telur, garam dan jus lemon ke dalam
adunan crean cheese, gaul sebati.
-Dalam bekas lain, pukul putih telur barsama cream of tar tar hingga berbuih, kemudian campurkan gula. Pukul hingga bertanduk(soft peak).
-Campurkan adunan A ke dalam adunan B, kacau sebati
-sediakan loyang yang telah di griss, masukkan adunan ke dalam loyang.
-bakar adunan selama sejam/160C dengan cara * au bain-marie(water bath)

*Loyang di balut dengan aluminium foil, letakkan loyang dalam dulang pembakar yang berisi air suam lebih kurang 1/2 tinggi loyang kek.

No comments: