Tuesday 23 October 2007

Sambal Telur Mak

Bahan
1 cawan cili kering yang di kisar
1 labu bawang besar~ di potong menegak
2 biji telur
1/2 cawan air asam jawa(bancuhan cair)
10-15 ekor ikan bilis~ aku guna kiub pati ikan bilis
minyak untuk menumis secukupnya
garam dan secukupnya
gula (optional)
1/4 cawan santan(optional)

Cara
-Panaskan minyak, tumis cili kisar bersama garam hingga terbit minyak(agak-agak garing)
-masukkan ikan bilis dan bawang besar, kacau..biarkan 1-2 minit.
-Masukkan santan(optional) dan air asam jawa, kacau...biarkan 1-2 minit.
-Pecahkan telur sebiji demi sebiji ke dalam kuali, tak perlu di kacau...biarkan seketika.
-Kecilkan api dan tutup kuali, biarkan beberapa minit hingga telur masak dan sambal agak-agak
kering. Kacau sedikit supaya telur tidak melekat pada dasar kuali.
-Tambah garam dan gula jika perlu.
-Hidangkan.

* tips mak~ tumis cili bersama garam untuk mengurangkan rasa pahit pada cili

No comments: