Friday, 27 June 2008

Homemade tofu

Cubaan pertama yang membuahkan hasil..Berkat Jasa baik Nita mendermakan aku 2 kilo kacang soya dan sebungkus gypsum.

homemade tofu

Photobucket

Cara yang paling senang menghasilkan tofu

Bahan

400gm kacang soya - Rendam semalaman atau sekurang-kurangnya 8 jam, selepas rendam, berat kacang soya akan menjadi 800gm.
1/2 cawan air panas
2 1/2 sudu kecil epsom/gymsum/lemon juice

Cara
-Kisar kacang soya hingga halus, perah menggunakan kain cotton/kasa bersih ambil 2 liter
airnya.
-Masak air soya hingga mendidih, tutup api.
-Bancuh Gypsum bersama 1/2 cawan air panas masukkan ke dalam air soya yang masih panas.
-Kacau satu arah(ikut arah jam) hingga air soya berubah menjadi seakan-akan air susu basi.
-Tapis serdak air soya dengan menggunakan kain cotton/kasa bersih, buangkan airnya(jangan di
perah, biarkan air tersejat sendiri).
-Serdak soya tadi di biarkan di dalam kain cotton/kasa, perkemas lipatan kain penapis .
-Himpitkan dengan apa-apa pemberat supaya serdak-serdak soya mampat seperti dulang kecil yang di tindih batu atau dihimpit dengan botol yang berisi air.
-Biarkan selama 20-30 minit, bolehlah di potong dan dan di gunakan..

1 comment:

hertiny said...

salam kak..nak blajar buat tauhu...kita buat tak penah jadik...sedih nyer...thanks akak sebab bg resepi nih..