Monday 30 March 2009

Sambal Goreng Kering Berapi

Ikan Bilis dan cili api....

Photobucket

5-6 tangkai cili api( bole tambah atau kurangkan)
segenggam ikan bilis
2 ulas bawang merah
2 sudu besar air asam jawa
garam dan gula

goreng ikan bilis hingga garing- ketepikan
kisar bawang, garam dan cili api
panaskan minyak masak, tumis bahan kisar hingga garing...lama2 skit kat atas api dgn api kecil.
masukkan air asam jawa...goreng lagi hingga kering.
perasakan gula dan sesuaikan rasa garam.
last sekali masukkan ikan bilis...tutup api, gaul sebati ikan bilis dan sambal cili api...

**tahan lama...pedas berapi, boleh menitiskan air mata...muahahahah

1 comment:

geraugebang said...

Sedapnya sambal ni. Makan ngan roti pun sedap. Tapi kak gerau tak boleh makan banyak. Darah meninggi. he he he.