Monday, 25 May 2009

Kek Barbie

Kek Birthday utk bestfriend Icha, as a gift...
Happy Birthday Yaya(3 yo, 24 May)...

Photobucket

Photobucket

ada skit rajin kali ni...buat sketches dulu, dengan harapan hasilnya nnti lebih kemas dan teliti sbb ada perancangan awal.

Aku masak dulu ,bg mkn org dlm rumah ni makan kenyang-kenyang, layan dulu apa sahaja permintaan, lepas tu segala permintaan tak akan di layan sebab mama nk deco kek dengan amannnn, pintu dapur akan di kunci...muahahah

Photobucket

hasilnya...masih below my expectation :(( ------------>>>masalahnya ialah tahap kesabaran aku tak consistent, bila datang mood rakus tu mula ler terpalit sana dan sini...

Isi dalam
kek coklat lembab
skirt barbie ---->>kek span coklat

Luar tu sapu dengan butter icing, kali ni aku letak goden syrup ganti gula icing untuk dapatkan texture yang elastik...kalau nak sedap letak whipping cream skit...

sambungan skirt barbie dengan kek untuk base(pentas) tu aku cucuk dengan lidi satay di tengah-tengahnya untuk kekal kan kedudukannya supaya tak rebah...

skirt barbie tu tak guna acuan, aku buat kek macam biasa, then potong2 dan sambung ikut ketinggian yang aku nak, gamnye ialah buttercream...pas tu trim ikut bentuk skirt dengan pisau bergerigi

*(saiz skirt dengan saiz badan barbie kena ikut propotion, kalau tak nampak mcm barbie cacat)...

**teringin sgt nk deco kek mcm kat bakery tu..kemas dan cantik, tapi bila eksss??

7 comments:

azah said...

rozie..dah start merempit kat dapur nmpknya...oi..cikgu seni lukis punya berseni,..cantik dah kek tu..minta kek satu..hehe

NINA aka SL said...

Rozie.. meh haku bagi komen sket ek... sket je.. boleh..? sambil membantu upkan lagi skill ko... hehehe
Keknya cantikkkk.. tapi agak kurang kemas.. senang je kalau nak licinkan permukaan kek tu.. samada masukkan kejap dalam peti ais. tunggu beku baru lepa bc nya ataupun celup spatula dalam air panas.. pas tu renjis spatulanya.. buang air kat spatula tu.. baru sapu permukaan bc. kompem halus..
pas tu kan.. kalau nak buat ropol skirt barbie tu kan..lagi senang.. guna noozle daun.. pas tu buat cam tangan gigil2 masa nak mendeco.. Bab ni yang susah nak terangkan ni... hhehhehehehe..
haku suka bangettt tengok ko mendeco.. ada peningkatan.. teruskan usaha....
Wahhhh boleh jadi pengkritik akademi fantasia haku ni.. hhehhehehehe

Rozie said...

kak azah...
mana ada cantik, byk sgt kelemahannya tu...:(

SL..
aku mmg menanti sgt2 komen geng2 pro mcm ngko ni...sbb aku dah angkat ngko jadi sifu cyber aku tau!

tu ler yg menjadi permasalahan aku skrg ni...bc tak berapa nk licin, kalau base dah licin pun, bila aku deco part2 yg munga2 tu mesti ada tempat2 yg tak sepatutnya terpalit...mcm2 hal..ni semua kerana kerakusan aku sendiri...muahahah.

maksud ngko...lepa BC kat kek, pas tu masukkan kek yg dh dilepa dlm esbox kejap, pas tu kluarkan dr esbox pas tu amik spatula yg dah celup ngan air panas pas tu sapu semula permuakaan bc tu ker??

sorry byk "pas tu"...mmg haku blur skit ni...TQ in advance.

yg ropol2 tu akan haku try sedikit masa lagi...TQ for the info...muchaaahhah!!

NINA aka SL said...

rozie.. boleh gak buat macam yang ko cakap ni..
tapi maksud aku kan.. mula2 ko lepa bc atas kek. tebal2 la.. lepas tu ko sejukkan. dah keras tu.. ko cepat2 sapu spatula tu atas kek. jgn celup air panas. tapi kalau nak celup boleh gak. suka hati. sebab bila bc dah keras. tu yang senang nak haluskan.

lagi satu.. yang selalu haku buat...
ko dah sapu bc atas kek. tebal2 gak. jangan masuk dalam peti ais. celup spatula dalam air panas. renjis2kan air kat spatula tu. pas tu lepa atas kek. sekali jalan je tau. InsyaAllah halus. Petua orang hias kek. hehehehhe

tuan umah said...

salam

soli nk tmbh sikit,

betol ckp kak lily aka nina tu.ct sellau buat cma gitu,buat base,back ground kek kemudian masukkan dlm peti dlm 2-3 jam.pastu kuar blik,celupkan spatula dlm air panas n lap pada kain kering,pastu lalukan pada permukaan kek yg ada bC tadi,terus licin jadiknya.barbie pun sama.ct tak pernh buh lidi ke hapa,just selamkan ptg tuh kt tgh.ct pernh buat kek cam kak rozie,last year,masa besday anak kedua,2 kek n barbie kt hujung pastu ada kolam kt tepi barbie.

BC shudbe keras sikit bru cantik skirt barbie tu.

akak pakai shortening apa?

CTNIK

Rozie said...

SL..haku dah faham dah...nnti haku try :)


TQ CT..

akak pakai shortening trex, beli kat tesco..kengkadang pakai shortening yg pembungkus kolor merah tu...lupa nama dia"fry n dry" ker hapa tah...lupa..tapi raanya trex yg paling best...selama ni mmg tak pernah simpan kat dlm esbox...trus deco jer ehehehe, maklum ler penyakit "tak sabar"...
lepas ni leh try lagik...info yg sgt berguna ni....

are said...

wahhh...kagum2!!!
kl ku buat maunyer xtido 5hari 5mlm..