Friday, 15 May 2009

Maruku Bijan

Photobucket


Sumber: Kak fida, MyResipi...TQ

Buat kudap-kudap geget-geget masa tgk TV...Tapi, jangan ler imagine mcm maruku mamak tu sebab maruku ni ialah maruku BIJAN...rasanya ada skit beza daripada maruku Deepavalli rasanya sangat light!

Bahan
300gm tepung beras
300gm tepung pulut
185 mentega
25gm jintan putih
100gm bijan
1sk serbuk lada putih
1-2 sk serbuk cili
750ml air dicampur dengan 1sk garam
minyak masak secukupnya(goreng dgn minyak yg banyak)
acuan maruku bentuk bintang

Cara
Dalam sebuah bekas, gaul rata kedua2 jenis tepun bersama mentega, jintan putih, serbuk lada putih dan serbuk cili hingga menjadi seperti breadcrumb.
buat lubang di tengah-tengah, tuangkan air bergaram tadi sedikit-sedikit sambil diuli menjadi adunan doh yang lembut dan tidak melekat serta mudah ditekan melalui acuan maruku....tak perlu habiskan air tadi jika adunan dah lembut.
Panaskan minyak,Bubuh adunan ke dalam acuan maruku dan tekan ke dalam kuali...goreng hingga kekuning-kuningan.

**anda boleh buat bentuk lingkaran bulat(mcm ubat nyamuk) atau bebas macam yang aku buat ni...
aku try jugak nk buat macam lingkaran ubat nyamuk tu, tapi apa kan daya tangan ku tak skolah ...aku fail!!

No comments: