Resipi Pn Rabiah Amit buku jilid 1
Bahan
A
20 biji kuning telur
8 biji putih telur
250gm gula halus (boleh kurangkan kepada 150gm)
200gm tepung hong kong
1 camca besar ovelette
B
450gm butter
6 camca susu pekat manis
C
2 biji oren, (parut kulitnya dan perah jusnya. masak dengan 2 sudu besar gula)
sedikit pewarna kuning
1 camca teh perasa kopi(aku x letak pun)
3 camca coklat masakan(cairkan dengan kaedah double boiler)
Cara
Pukul bahan A hingga kembang
Pukul bahan B hingga kembang
Satukan bahan A dan bahan B, gaul sebati, bahagikan kepada 3 bahagian.
2 bahagian di masukkan perahan jus oren yang telah di masak tadi dan pewarna kuning. Gaul sebati
Bahagian yang ketiga di campurkan dengan coklat masakan dan perasa kopi, gaul sebati.
Sediakan acuan 8 1/2 x8 1/2 x 4 inci, greaskan dengan butter dan alas dengan baking paper dan grease sekali lagi dengan butter di atas baking paper.
Bakar selapis demi selapis bahagian pertama ber perisa oren menggunakan api atas, di ikuti dengan adunan perisa coklat dan kopi dan akhirnya bahagian terakhir berperisa oren.
PAKAI TONGKAT DAH
4 weeks ago
No comments:
Post a Comment