Thursday 15 January 2009

Browning sugar

Jumpa Resipi Browning sugar ni daru Hasue @myr...sangat-sangat berguna untuk membuat kek, terutama kek Sarawak. Thanks sebab hasue sudi berkongsi resipi.

browning

kopipes jer...malassss nak menaip.

  • 1 Cawan Gula Pasir
  • 2/3 Cawan Air Panas Mendidih

  1. Panaskan periuk menggunakn api sederhana..masukkan gula pasir.Biarkan sehingga gula mula hangus dbahagian tepi..jangan kacau dulu,perlahankan sedikit api jika perlu.
  2. Setelah gula mula mencair hampir keseluruhan,mula mengacau (mcm kacau dodol) kacau cepat2 sikit ye..sehinggalah gula berbuih keseluruhannya dan mula memekat.
  3. Sukat air panas ke dalam cawan-2/3 cawan(air ni mesti yg baru atau sdg mendidih).Tuangkan sedikit demi sedikit ke dalam gula hangus td sambil sebelah tgn mengacau..(Sila gunakan senduk yg agak panjang utk mengacau ye..JANGAN guna sudu mkn sbb karamel akan tpercik2 sedikit ketika ini..kena hati2 ler.hee)
  4. Setelah berbuih keseluruhan sekali lagi,bolehlah padamkan api tetapi teruskn mengacau untuk seketika.
  5. Sejukkan Browning terlebih dahulu sebelum disimpan ke dlm bekas kedap udara dan sedia utk dgunakan bila2 masa.(Kacau lg sebelum disimpan)Tahan dsimpan lama,tidak perlu dsimpan dlm peti sejuk.

No comments: