Resipi Yani@myr...selalu buat kek pisang memang guna resipi ni jer...tak tukar dah!
kopipes jer...tuan rumah cbuk skit nih
- 2 biji pisang(aku guna 3 bijik)
- 140g butter
- 120g gula
- 2 biji telur
- 1 sudu kecil esen vanila
- 2 sudu besar fresh cream( aku pakai fresh milk jer)
- 1 sudu besar jus lemon
- 200g tepung gandum
- 1 sudu kecil soda bikarbonat
- 1 sudu kecil baking powder
Cara-cara
- Pukul butter dengan gula sehingga kembang
- Asingkan putih dan kuning telur
- Pukul putih telur sehingga kembang. Kemudian masukkan ke dalam butter tadi.
- Ayak tepung, soda bikarbonat dan baking powder. Kemudian masukkan ke dalam adunan tadi.
- Masukkan pisang yang telah dilenyek dan esen vanila ke dalam adunan.
- Campurkan jus lemon dan fresh cream. Kemudian masukkan juga ke dalam adunan.
- Akhir sekali masukkan kuning telur. Kacau sehingga sebati.
- Masukkan ke dalam loyang dan bakar pada suhu 160 degree selama 35-40 minit
No comments:
Post a Comment