Friday 23 January 2009

Kek Puteri Dangdut

kkekk (7)

Kek Kukus sarawak...Seisi menghabiskan Browning yang aku buat 2 minggu lepas. Sedap kek ni, Texture ala-ala kuih bingka tetapi lebih lembut. Aku buat setengah daripada adunan di bawah, dan kukus selama 1 1/2 jam..tahan sehari jer dalam simpanan sebelum selesai semuanya!
Resipi Hasue@ Myr...TQ sudi kongsi resipi ni.

kopipes jer...


  • 450g mentega
  • 1 gelas gula halus(125gm)
  • 10 biji telur
  • 1 gelas tepung gandum(125gm)
  • 2 gelas horlicks(250gm)
  • 1 tin kecil susu manis
  • 1 botol browning sugar - (120ml)

Cara-cara

  1. Pukul mentega bersama gula hingga kembang/putih
  2. Masukkan telur satu persatu (pukul sekata baru masukkan telur seterusnya) hingga habis..
  3. Masukkan pula tepung gandum,horlicks dan susu pekat manis satu persatu sambil di adun rata. Setelah sebati,masukkan browning sugar dan kacau hingga warnanya sekata..
  4. Masukkan adunan ke dlm loyang yg sudah digris mentega dan ditabur tepung atau loyang dlapik kertas minyak.
  5. Pastikan pengukus sudah mendidih. Tutup loyang dgn aluminium foil(jgn ketatkn kerana kek akan naik ketika dkukus)cukup skadar utk mengelakkan air kukusan menitik dpmukaan kek.selain tu,boleh juga ltk kain di atas penutup pengukus utk mengelak hal yg sama berlaku.
  6. Kukuslah adunan kek selama 2 jam ke atas(org kate,lg lama kek tu dkukus,lagi thn la kek tu)..tp sy kukus selama 2 1/2 jam jer.dah sehari semalam kat luar,simpan dlm pt sejuk..mmg thn lama

2 comments:

Ria said...

hi...
si palembang Indonesia...
cake seperti ini di kukus 8 jam
namanya kue 8 jam

No name said...

mcm cibai resipi ni...bila dh buat xsma lngsung dgn yg dlm gmbar tu..lau xpnh buat jgn ckp pnh buat!!!!! BODOH!!!!